Autonoma transporter testas i Arendal

I Arendal ska Volvo Autonomous Solutions nu testa autonoma transporter på publika vägar, i ett nytt pilotprojekt tillsammans med Platzer, DFDS, APM Terminals, Gothenburg RoRo Terminal och Göteborgs Hamn.

Johan Franzen. Foto Platzer

Pilotprojektet i Arendal på Hisingen i Göteborg blir ett viktigt steg mot kommersialiseringen av autonoma transportlösningar, och är en teknik som Johan Franzén, affärsområdeschef för industri och logistik på Platzer, tror är framtiden för logistikområden som Arendal.

– Framtiden för Arendal, och liknande hamnnära logistik- och industriområden är att bli autonoma och elektrifierade för att möta effektivitets- och hållbarhetskraven från marknaden. Den här piloten ger oss som fastighetsägare en inblick i de möjligheter som den nya tekniken skapar för oss och våra hyresgäster, kommenterar Johan Franzén.

Pågående datainsamling

Projektet samfinansieras av Vinnova och EUs Connecting Europe Facility. Just nu pågår datainsamling inför projektet, där en Volvolastbil utrustad med 21 sensorer nu kör runt i Arendal för att samla in data om rutten.

– Det är full fart framåt i utvecklingen av autonoma transporter på såväl allmän väg som inom avgränsade områden, säger Nils Jaeger, vd för Volvo Autonomous Solutions.

– Dessa transporter har en viktig roll att spela i framtiden för logistik och kommer att gynna både näringslivet och samhället när det gäller produktivitet, säkerhet och hållbarhet.

Grogrund för Sveriges industriunder

Arendal ligger i ett utmärkt läge invid Göteborgs Hamn och Volvo Cars produktionskluster. Platzer är en stor markägare i Arendal och planerar flera industri- och logistikbyggnader i området. Även kontorsklustret i området ska utvecklas genom satsningar på ökat utbud och service.

– Vi vill att området även i framtiden ska vara en grogrund för Sveriges nya industriunder, något som möjliggörs genom områdets flexibilitet, de framåtblickande företagen och de goda förutsättningarna för samarbete som finns här. Det visar inte minst det här projektet, kommenterar Joakim Lindberg, områdeschef på Platzer.