Folksam ger sig in i striden mot Amazon

Folksam och Öhman fonder kräver att Amazons anställda ska få organisera sig fackligt. Det skriver de i ett brev signerat av 76 internationella storinvesterare i bolaget till Amazons styrelse, enligt TT.

Dagens Logistik har tidigare rapporterat om fackföretagens kamp mot Amazon och om lagret i Eskilstuna, som var det första Amazonlagret någonsin med ett kollektivavtal. Nu kräver Folksam och Öhman fonder, med många andra investerare i Amazon, att bolaget ska säkerställa de anställdas rätt att organisera sig fackligt, enligt TT.

– Folksam har tillsammans med Öhman Fonder skrivit ett brev till Amazons styrelse, som även skrivits under av 76 globala investerare som tillsammans förvaltar 54 000 miljarder kronor, säger Emilie Westholm, chef för ansvarsfullt ägande på Folksam, till TT.

Anledningen är att Folksam och de andra ägarna har fått information om att Amazon motarbetar arbetarnas försök att bilda en fackförening i Alabama i USA. Bland annat har en hemsida med antifackligt innehåll satts upp av bolaget.

– Den handlar om hur dyrt det är att vara med i facket och att man ändå inte får något för det.

Genom att gå ihop med de andra investerarna och dessutom göra agerandet offentligt hoppas Folksam och Öhman fonder på effekt.

– Amazon är ett av världens största bolag, det Amazon gör för sina anställdas arbetsvillkor kan sätta ett avtryck långt utanför företaget.