Lagersatsning vänder blödande Odd Molly

2020 gjorde Odd Molly en liten vinst på 1,9 miljoner SEK, mot katastrofresultatet på -71,6 miljoner SEK 2019. Och även om modedelen fortsätter att krympa rejält i omsättning, stärker nysatsningen på logistikfastigheter upp finanserna, med fler förvärv i kikaren framåt.

Modeaktören Odd Molly tappade rejält i omsättning inom mode under 2020, från 269 miljoner SEK till 183,5 miljoner, och har stängt 15 butiker under de senaste två åren, enligt bokslutskommunikén som släpptes i fredags. Endast tre butiker finns nu kvar, och den digitala omställningen är i full gång, enligt bolaget.

– Våra satsningar har gett effekt och i det fjärde kvartalet såg vi en fin utveckling av den digitala försäljningen, trots att vi gick in i mellandagsrean med betydligt mindre lager och lägre rabatter än föregående år, kommenterar Odd Mollys vd Jennie Högstedt Björk.

Totalt minskade Odd Molly intäkterna med 25 procent till 201,1 MSEK (269,4), varav modeverksamheten stod för 183,5 MSEK (269,0) och fastighetsverksamheten för 17,6 MSEK (0,4). Bruttovinstmarginalen ökade till 54,6 procent (46,4) och rörelseresultatet uppgick till -38,7 MSEK (-71,6).

Fortsätter förvärva logistik

Under 2020 har Odd Molly förvärvat totalt 13 logistikfastigheter, värda sammanlagt 676 MSEK, och hyresintäkterna från det nuvarande beståndet är totalt 63 miljoner per år. I januari köpte bolaget också en drygt 9 000 kvm stor lagerfastighet i Varberg för 84 miljoner SEK, där tillträde sker i sommar. Man har även skrivit avsiktsförklaring om att köpa tre logistikfastigheter i Båstad.

– Vi har i rasande fart byggt upp ett helt nytt affärsområde. Värdet av vårt nuvarande bestånd uppgår till knappt en miljard kronor, och vi har nya förvärv på gång. Fastighetsportföljen ska fortsätta att växa genom förvärv och utveckling av befintliga fastigheter med det tydliga målet att bygga ett starkt fastighetsbolag med fokus på lager och logistik, skriver Jennie Högstedt Björk i sitt vd-ord.

240 000 kvm mark i Vaggeryd

Det största utvecklingsförvärvet man gjort är Vaggeryd Logistik Park, ett markområde på totalt 240 000 kvadratmeter med skyltläge vid E4 och järnvägsspår in på fastigheterna, där Odd Molly köpt in sig. I en första etapp planerar bolaget att bygga 6 000 kvm lageryta på området, med planerad inflyttning i november 2021, och nyligen fick man positivt planbesked för utökade byggrätter till 65 procent av markytan och utökade byggnadshöjder. Bolaget bygger nu upp en ny organisation för att utveckla och förvalta fastighetsegmentet. För att hålla i utvecklingen av Vaggeryd har man rekryterat Johan Jörgner från Bockasjö.