Fontana Food satsar i Norvik: “Starten på något nytt”

Livsmedelsföretaget Fontana Food, som importerar matvaror som fetaost, halloumi och olivolja från länder i södra Europa, etablerar ett externt mellanlager i Stockholm Norviks hamn hos logistik- och tullaktören Euroglobe. “Det här är starten på något nytt” säger Fontanas logistikchef Arthur Hanssen.

Fontana Food AB är ett svenskt familjeföretag grundat 1978 som idag drivs i andra generationen med Loizos Papadopoulos i spetsen som vd. Företaget importerar livsmedel från Medelhavsområdet. Idag har familjeföretaget ett centrallager på i Tyresö, söder om Stockholm, på 3 300 kvm. Det börjar dock bli trångt och i dagarna påbörjas därför en utbyggnad på 1 100 kvm, som ska stå färdig 2023.

Fontana har också beslutat att lagra de juicer företaget importerar från Cypern, och som ska till kunderna Ica, Coop och Axfood hos logistikaktören Euroglobe i Stockholm Norviks hamn. Därigenom frigör man yta på lagret i Tyresö, och kortar transportsträckorna för de berörda varorna. Samarbetet invigdes på onsdagen med halloumiburgare och ihopknytning av band på onsdagen för att symbolisera starten på ett nytt samarbete.

– Det här är starten på något nytt. Helst skulle vi vilja ta hela kylflödet med tåg från södra Europa, men än så länge har vi inte fått till den lösningen, säger Fontanas logistikchef Arthur Hanssen, som arbetat inom företaget sedan 1991.

Harry Bouveng (M), ordförande i kommunstyrelsen i Nynäshamn, Arthur Hanssen, Thomas Andersson (vd Stockholms hamnar och Javier Sanguesa. Foto Stockholms Hamnar.

Eftersöker samarbetspartners

Idag kommer Fontanas varor från Cypern, Grekland och Spanien i container till Stockholm Norviks hamn, en del körs med tåg från Frankrike och Italien och mindre sändningar transporteras med lastbil.

– Men visionen är att få bort biltrafiken genom Europa och Sverige, vi skulle vilja ta tåget upp till Rostock i stället och sedan Hansa Destinations till Nynäshamn, säger Arthur Hanssen.

– För det krävs dock lite större volymer än vi har, konstaterar han och efterlyser andra varuägare som också har kylvaror från Grekland och Italien.

– De får gärna höra av sig till mig.

Valde läget Norvik

Fontana Food är en gammal kund hos Stockholms hamnar, och rederiet MSC.  Före Norvik kom deras containrar till Frihamnen, och det var ett absolut måste för företaget att rederiet flyttade med till Nynäshamn/Norvik, och inte valde att byta till ex. Gävle .

– I och med att vi har vårt lager i Tyresö, vill vi inte få varorna till en hamn norr om stan. 

Arthur Hanssen kan absolut tänka sig att utöka samarbetet med Euroglobe, som idag arrenderar  6 500 kvm mark i Stockholm Norvik Hamn.

– Vi är stolta över att kunna ge Fontana Food en bättre logistikkedja och samtidigt vara med och utveckla hållbara transport- och logistiklösningar i Mälardalen. Just nu är det ett högt tryck på omlastning, mellanlagring och direktdistribution, kommenterar Javier Sangüesa, Sales Manager på Euroglobe.

Av Klara Eriksson