Foodoras leveransrobotar går in andra testfasen

Idag går Foodora och Tele2 in i andra fasens tester av hemleveransroboten Doora. Med hjälp av 5G-teknik ska roboten utföra skarpa hemleveranser till en testgrupp av kunder i centrala Stockholm.

Last mile-aktören har ett samarbete med telekombolaget Tele2 kring en pilot för självkörande leveransrobotar, uppkopplade med 5G. I första fasen testades hur roboten hanterade Stockholms gator, bl a hur hon väjde för objekt och personer. Idag inleds fas två som innebär att Doora ska leverera skarpa beställningar till kunder via företagets plattform. Testet ska analysera hur roboten fungerar vid upphämtning och leverans. Feedback från partners och kunder ska också samlas in för vidare utveckling av tjänsten.

– Det första testet med Doora gick över förväntan. Att kroka arm med partners som tänker innovativt och arbetar snabbt likt oss, är ett bra recept. Min förhoppning från veckans tester är att vi inom kort kan börja använda framtidens teknik i Foodora, så att Doora kan bli en vanlig syn på Sveriges gator. Vi har även andra liknande projekt som inom kort sätts i rullning, säger Foodora Sveriges logistikchef John Denbratt i ett pressmeddelande.

Roboten är uppkopplad mot Tele2s 5G-nät som gör det möjligt för den att uppfatta sin omvärld, kommunicera och skapa en situationsbaserad tjänst. Genom 5G-uppkopplingen kan Doora fatta snabba beslut samtidigt som Internet of Things (IoT) kompletterar med digitala verktyg för att få full kontroll ifall problem med hård- eller mjukvara skulle uppstå. Doora skickar i realtid information från en kamera till företaget som på så sätt kan spåra och följa samt skicka data till och från roboten.

– I takt med att vi förbereder utbyggnaden av 5G i Sverige så jobbar vi parallellt med att flera spännande projekt där vi tittar på hur vi kan dra nytta av den fulla potentialen av 5G. Det här projektet som vi nu gör tillsammans med Foodora är helt klart ett av de mest spännande och vi kommer kunna använda konceptet när vi tittar på andra branscher och användningsområden, kommenterar Stefan Trampus, affärsområdeschef för företagsmarknaden på Tele2

Fakta om pilotetesterna:
Q-handelsroboten Doora kommer att testköras runt Stureplan denna vecka. Doora kan transportera både mat och andra produkter som väger upp till 20 kg.