Första maj tutas det för sjöfolket – sjöfarten livsviktig för varuförsörjningen

Omkring 90 procent av svensk import och export transporteras någon gång under transportvägen med fartyg. Första maj kommer rederierna tuta i mistlurarna för att hylla världens 1,6 miljoner sjömän och kvinnor som varje dag håller igång de livsviktiga varutransporterna under Covid-19-pandemin. .

Klockan 12.00 på fredag 1 maj kommer samtliga Stena Lines fartyg att tuta med mistlurarna. Initiativet görs i samarbete med International Chamber of Shipping och resten av den världsomspännande handelsflottan för att offentligt uppmärksamma och hylla de fler än 1,6 miljoner män och kvinnor som varje dag ser till att sjöfarten håller igång livsviktiga transporter under pandemin Covid-19.

– Stena Line är en viktig del av det europeiska logistiknätverket. På våra färjor transporteras exempelvis mediciner och material till sjukvården, livsmedel till butikshyllorna samt reservdelar och råvaror till industrin. Inget av detta vore möjligt utan våra medarbetare ombord på våra fartyg och i våra hamnar och det vill vi uppmärksamma i dessa utmanande tider, säger Erik Lewenhaupt, kommunikations- och hållbarhetschef på Stena Line, i ett pressmeddelande.

Covid-19 och reserestriktioner i hela Europa har haft en betydande negativ påverkan på Stena Lines passagerarvolymer sedan mitten av mars. Rederiet har tagit flera tuffa beslut för att säkra den viktiga fraktverksamheten. I dagsläget är majoriteten av Stena Lines linjer öppna och totalt seglar 30 fartyg i linjetrafik på 18 linjer i norra Europa.