Första spadtaget taget för Postnord TPL i Ljungby

I fredags togs det första spadtaget för Postnord TPLs nya logistikanläggning på 25 000 kvm, som skapar 160 nya jobb i kommunen.

– Vi satte upp målet att säkra den här investeringen förra sommaren och vi har lyckats, sa en glad Sylvia Sundell, regionchef på Postnord TPL.

Fredagen den 8 september samlades representanter från Postnord TPL, Infrahubs och kommunen för ett traditionsenligt första spadtag på Bergvägen i ett, dagen till ära, solgassande Ljungby. Här ska företagets nya TPL-lager nu snart växa fram, invid E4 och granne med Postnord TPLs tidigare logistikfastighet från 2015.

Sylvia Sundell, Foto Hilda Hultén

– Vi har två lager i Ljungby idag. Det på Bergvägen är på 25 000 och så har vi ett äldre lager på ca 16 000 mer centralt i Ljungby som vi lämnar i samband med att det nya lagret blir klart, berättar Sylvia Sundell, regionchef för Småland på Postnord TPL.

Postnords TPL-verksamhet i Ljungby har rötterna i Strålfors, som Postnord köpte 2006. Den e-handelsinriktade TPL-verksamheten har pågått sedan 2015 då CDON lade hela sin logistik i Ljungby, en affär som dock krympt sedan dess.

– Vi har främst e-handelskunder här, och det nya lagret kommer framförallt försörja e-handeln. Vi satte upp målet att säkra den här investeringen förra sommaren och vi har lyckats.

Genom det nya lagret utökas lagerytan i Ljungby från dagens drygt 40 000 kvm till 50 000 kvm, i effektivare och mer ändamålsenliga lokaler. Bolaget investerar också i automation i form av en ny Autostore, med 32 robotar och kapacitet för 20 000 backar, som förläggs i det gamla lagret på Bergvägen.

– Det blir den första Autostorelösningen inom Posnord TPL, och är en jätterolig och viktig satsning för oss, säger Sylvia Sundell.

– Personalen från vårt gamla lager flyttar med till det nya, men vi kommer också att behöva nyanställa totalt 160 personer i Ljungby för att kunna hantera den tillväxt vi har nu. Omkring 60 av dessa har redan börjat.

160 nya jobb

Andreas Ekberg, Infrahubs. Foto Hilda Hultén

Fastigheten kommer att stå klar för inflyttning redan nästa sommar.

– Det kommer att gjutas och resas stommar nu under hösten och vintern. Redan om några veckor kommer det att synas att det är något stort på gång, berättar Anderas Ekberg, vd på Infrahubs.

Lagret byggs av logistikfastighetsutvecklaren Infrahubs. Fastigheten certifieras enligt Miljöbyggnad Silver och får bland annat solceller på taket. Infrahubs bygger totalt nörmare 200 000 kvm lagerytor just runtom i landet, där det största är Postnord TPLs lager för Bauhaus i Norrköping på 70 000 kvm, med 20 000 kvm separat kallager till.

– Vi har ännu fler projekt på gång. Det här lagret kommer att bli en supermodern fastighet för tredjepartlogistik, och något alldeles extra, där vi särskilt satsar på att skapa trevliga ytor för de anställda, säger Andreas Ekberg, som själv kommer från e-handelsbranschen, som grundare av Royal Design.

Ledig mark – och effekt

Enligt Ljungby kommuns näringslivschef Per-Åke Adolfsson ökar trycket på att etablera verksamheter i Ljungby.

– Våra företag växer otroligt mycket ljust nu, och vi märker ett ökat intresse för etableringsmark även externt. Vår stora fördel, förutom logistikläget nära E4 är att vi är ett av de få områdena i Södra Sverige som både har etableringsmark och effekt i våra nät för elintensiv verksamhet, berättar Per-Åke Adolfsson.

Postnord TPLs bygge inte den enda etableringen som pågår. På tomten intill bygger en lokala trucktillverkaren Merlinum en helt ny produktionsanläggning på ca 6 000 kvm.

– Vi har också ett helt nytt logistik- och industriområde på 70 hektar under utveckling i Ekalund, som ligger vid norra infarten till Ljungby, där detaljplanearbetet är igång, och där vi kommer ha skyltläge mot E4 och möjlighet att bygga på höjden, berättar Per-Åke Adolfsson.

Av Hilda Hultén

Representanter från Ljungby kommun, Infrahubs och Postnord TPL var på plats för det första spadtaget för den 25 000 kvm stora anläggningen, som ska stå klar för inflyttning nästa sommar. Foto Hilda Hultén