Postnord TPL automatiserar med Autostore i Ljungby

I maj berättade Sveriges största TPL-aktör att man bygger ett nytt lager på 25 000 kvm i Ljungby, och nu installerar man en Autostore-anläggning i sitt befintliga lager där – det första för Postnord TPL.

Postnord TPL har de senaste åren satsat på automatisering av lagerprocesserna, med alltifrån flertalet enkla lagerautomater till två shuttle-system i Norrköping. Nu testar man för första gången på en Autostore-anläggning, levererad av Element Logic, i deras befintliga anläggning för e-handelskunder i Ljungby.

– Vi har redan mycket automation inom Postnord TPL men detta blir den allra första Autostore-anläggningen. Det känns roligt att kunna erbjuda befintliga och nya kunder än mer konkurrenskraftiga logistiklösningar, kommenterar Karl Kallin, logistikutvecklingschef i region Småland, PostNord TPL.

– Våra befintliga lagerytor i Ljungby är i stort sett fullbelagda och vi får massor av förfrågningar, berättar Sylvia Sundell. Foto Postnord

En Autostore skapar nya möjligheter till att skapa en effektivare plockprocess, framförallt kopplat till e-handel där det sker mycket styckplock. Autostore-anläggningen med 32 robotar och kapacitet för 20 000 backar, kommer uppta drygt 700 kvm i Postnords 25 000 kvm stora, befintliga lager.

– Det är en fas ett och det är absolut så att vi har ambitionen att den kan byggas ut i framtiden, säger Sylvia Sundell, regionchef i Småland för Postnord TPL.

I Ljungby har man sedan tidigare automatiserat delar av packprocessen för e-handelsleveranser. En packningsmaskin anpassar automatiskt storleken på emballaget till produktens storlek. På så sätt minimeras mängden luft som transporteras till slutkonsumenterna.

Postnords TPL-verksamhet i Ljungby har rötterna i Strålfors, som Postnord köpte 2006. Den e-handelsinriktade TPL-verksamheten har pågått sedan 2015 då CDON lade hela sin logistik i Ljungby, en affär som dock krympt sedan dess. Nu har Postnord ett antal kunder i Ljungby, fortfarande främst inom e-handelssegmentet.

I maj gick Postnord TPL ut med att man investerar i ett nytt lager i Ljungby, på 25 000 kvm, som Infrahubs bygger. När det står klart 2022 kommer man lämna en äldre, 16 000 kvm stor fastighet. I det nya lagret blir det dock mest pallhantering.

Installationen av Autostore-anläggningen kommer ske i tätt samarbete med Element Logic och kommer att påbörjas januari 2022 med planerad driftsättning i mars 2022.

Av Klara Eriksson