Geek+ satsar i Norden – rekryterar från SSI Schäfer

En av världens största tillverkare av golvgående AMR-robotar (autonomous mobile robots), lanserar i Norden, och har valt danska SystemTeknik som partner. De etablerar i sin tur en ny affärsenhet: ST Logistics för att hantera uppdraget med två toppnamn från SSI Schäfer.

Geek+ grundades så sent som 2015 men har redan 1 500 anställda och kontor i Tyskland, England, USA, Japan, Sydkorea, Kina, Hong Kong och Singapore. Företagets AMR-lösningar är baserade på artificiell intelligens (AI) och avancerad robotik som ger flexibilitet, hög effektivitet och enkel och tillförlitlig hantering i lager- och logistikhantering. Över 500 globala företag använder AMR-robotar från Geek+.

Nu satsar bolaget i Norden med en dansk partner: elteknikföretaget SystemTeknik i Nørresundby.

Rekryterar nyckelkompetens

SystemTeknik etablerar en ny affärsenhet, ST Logistics, för att hantera uppgiften.  ST Logistics kommer att ansvara för försäljning och implementering av AMR-robotarna från Geek+ i Danmark, Sverige, Norge, Finland och Island.  För att genomföra den ambitiösa planen har ST Logistics rekryterat två toppnamn från den internationella logistikindustrin: Morten Kirch och Ole Madsen, respektive tidigare försäljningschef och vd för SSI Schäfer i norra och östra Europa i 12 år.

Ole Madsen och Moren Kirch. Foto ST Logistics.

– Marknaden för AMR-lösningar växer snabbt över hela världen, med företag som Amazon och Alibaba som investerar aggressivt i enkel och flexibel lagerautomatisering. Vi ser ett liknande behov i Norden, där särskilt tillväxten i e-com-företag skapar stor potential för lagerautomationslösningar. Det som hindrar många företag från att investera i lösningarna är att de ofta är dyra, komplexa och tar väldigt lång tid att implementera. Därför finns det en mycket intressant marknad för Geek+ i Norden, säger Morten Kirch, sales director, vid ST Logistics, i ett pressmeddelande.

Billigt och bra

AMR-robotarna har en typisk återbetalningsperiod på ett till två år och kan implementeras på bara tre veckor med standardprogramvara, enligt ST Logistics pressmeddelande.

De kan köra på vanliga industrigolv, där de kan lagra och plocka kartong och plastlådor upp till åtta metes höjd. Lösningarna kan enkelt skalas från användning i mindre lager med 10-12 anställda ända upp till Nordens största lager.  

– Vi räknar med att omsätta en kvarts miljard om tre år. Det finns mycket att vinna på att trimma logistiken i ett lager, och många företag har nått en punkt där det inte finns några ytterligare optimeringsvinster att vinna genom att anställa fler händer. Så det finns ett tydligt behov av lagerautomationslösningar, och vi kommer fram till en revolutionerande lösning som är hanterbar för alla, kommenterar Ole Madsen.

Geek + har drygt 500 kunder över hela världen, inte bara inom e-handel utan även i form av logistikföretag som DSV och DHL.

Amerikanska Intel och andra företag har investerat 300 miljoner dollar i utvecklingen av Geek+ och deras AMR-robotar under de senaste åren.