Geodis Sweden satsar i Göteborg – med nytt lager

Franska transport-och logistikbolaget Geodis, med 42 000 anställda världen runt, stärker sin närvaro på den svenska marknaden med ett TPL-lager på 17 000 kvm i Arendal, Göteborg som man hyr av Logicor – det första stora lagret för Geodis i Norden.

Geodis öppnar sitt första större TPL-lager i Sverige för att kunna serva sin nordiska kundbas även med lageryta och TPL-tjänster. Det handlar om Logicors distributionsanläggning på 17 000 kvm på fastigheten Arendal 1:8 invid Göteborgs hamn och bara 15 km från Göteborgs stadskärna. Anläggningen hyrdes tidigare av Postnord TPL, men blev tom i slutet av förra året då TPL-aren flyttade till Landvetter.

– Vi är redan en av marknadsledarna inom spedition i Sverige och som en del av vår tillväxtstrategi var det nästa steg att även utveckla vårt avtryck inom kontraktslogistik i Sverige, berättar Johan Valton, ansvarig för kontraktslogistik hos Geodis i Sverige.

– Det är ett strategiskt mål för Geodis att stötta den nuvarande kundbasen med kontraktslogistik samt cross dock-aktiviteter. Efterfrågan är både kortsiktigt kopplad till den ekonomiska återhämtningen och företagens vilja till ökat säkerhetslager, men också ett behov av långsiktiga lösningar och expertis, för att  kunna tillhandahålla tjänster längs hela leveranskedjan, skriver han.

Första i Norden

En mängd olika kunder kommer servas från det nya lagret men “snabbväxande retail- och e-handelsvertikaler” kommer tillhöra kärnan. Lagret är Geodis första större lager för TPL i Sverige.

– Vi hade en mindre verksamhet för flera år sedan, men detta är det första stora avtrycket i Sverige och det är vårt mål att fortsätta växa, kommenterar Johan Valton.

Någon automatisering planeras inte just nu, men kan utvecklas i framtiden. Lagret är även det första större TPL-lagret i Norden för Geodis, några mindre finns idag i Danmark.

– Det är en del av vår tillväxtstrategi att utöka vårt kontraktslogistikavtryck i de skandinaviska länderna, särskilt i Sverige, Norge  och Danmark. Vi vill vara tillväxtpartner för våra kunder och erbjuda dem hela servicepaketet,  från spedition till lagerhållning och relaterade tjänster.

Perfekt läge för nordisk distribution

Distributionsläget är utmärkt, inte bara för sista milen-transporter till Göteborgsregionen, utan även genom de utmärkta vägförbindelserna med Malmö, Stockholm, Oslo och övriga Norden, förklarar Geodis i ett pressmeddelande.

Lagret är byggt 1999 och har 10 meter i takhöjd.

– Jag är mycket glad att vi kunde samarbeta med Geodis för att stärka deras svenska logistiknätverk, både vad gäller effektiv last mile-verksamhet och högkvalitativa logistikanläggningar, kommenterar Christoffer Walljaeger, Senior Asset Manager, Logicor i Sverige.

Det “långfristiga” hyresavtalet inleds den 1 december 2021. Newsec var Logicors rådgivare.

Av Klara Eriksson