Gravstensleverantören Edurus flyttar hem produktionen – till Malung

Edurus är Sveriges största leverantör av gravstenar och har sedan många år haft sin produktion i Kina och Estland. Men nu går flyttlasset till Sverige.

I spåren av corona och nedstängningar har utmaningarna med att ha produktionen utomlands ökat. Samtidigt erbjuder en mer regional tillverkning minskade produktionskostnader för Edurus.

– Det finns flera orsaker till det, dels går produktionskostnaden ner i Sverige i förhållande till andra länder, vilket gör det ekonomiskt möjligt. Men sedan upplever jag också att utmaningarna, i pandemins spår, har blivit fler. Minskade möjligheter att resa och stängda gränser gör att man helst vill ha sin största marknad och produktionen nära varandra, kommenterar Marcus Skinnar, grundare vd för Edurus.

Flytten går till en nästan 5 000 kvm stor lokal i Malung i Dalarna. Där kommer företaget inledningsvis ha sitt lager men även tillverkningen planeras att flyttas dit, vilket innebär fler arbetstillfällen och en nysatsning i den lilla tätorten. Hjärtat klappar lite extra för Malung eftersom Marcus Skinnar kommer därifrån, men han menar också att platsen är strategiskt bra för verksamheten.

– Jag tror på regionen, vi har fyra timmar från lagret till Oslo, fem timmar till Göteborg och fyra och en halv timme till Stockholm.

Möjligheten dök upp då jakt- och sportfiskegrossisten Normark lade ner sitt lager i Malung och flyttade verksamheten till Estland och byggnaden blev ledig. Där finns maskiner, ett modernt lager och framför allt en kunnig personal som kan lagerhållning och logistik. Edurus planerar att anställa mellan fem och tio personer till en början varav fyra stycken från Normark får börja jobba direkt.

– Vi kör igång med samma team som Normark haft. Maskiner kan man få tag på överallt men inte människor. Det är inte ofta man får den här chansen. Och det är roligt att vara med och bidra till att inte alla jobb hamnar i Stockholm, avslutar Marcus Skinnar.