Green Cargo konsoliderar nätverket 

Green Cargos nya tågnätverk som träder ikraft nästa år innebär att trafiken konsolideras: Antalet intermodala destinationer halveras från 42 till 21, men den totala volymkapaciteten ökar. Syftet är att vända röda siffror till gröna: ”Vi finns och trafikerar överallt idag, men det håller inte: Vi måste rationalisera oss dit där vi har volym” säger Green Cargos Jan Elgström. 

Statliga Green Cargo är Sveriges största tågoperatör, med drygt hälften av marknaden. I somras presenterade bolaget ett helt nytt nätverk för sin tågtrafik i Sverige, inför Trafikverkets Tågplan för 2023, T23. Förändringen innebär att trafiken konsolideras till de mer vältrafikerade sträckorna, där frekvensen ska öka, men att täckningen och antalet intermodala destinationer totalt sett minskar. 

– Idag är knappt tio procent av våra transporter intermodala, resten är vagnslaster. Nu integrerar vi de två nätverken så att vi kan utnyttja grundvolymerna på vagnslastsidan för att öka frekvens och kapacitet på de sträckor där vi ser potential för ökad kombitrafik, berättar Ted Söderholm, vd på Green Cargo. 

“Finns överallt – håller inte”

På Framtidsdagen i Alvesta den 26 oktober berättade Jan Elgström, kommersiellt ansvarig för T23 på Green Cargo, om det nya nätverket, och varför förändringen görs. Idag kör Green Cargo 450 tåg om dagen i Sverige, med 42 intermodala terminaler från Haparanda i norr till Ystad i söder.

Jan Elgström. Foto Green Cargo

– Vi finns och trafikerar överallt idag, men det håller inte, vi måste rationalisera oss dit där vi har volym. Vi har varit olönsamma sedan 2008, och sanningen är att om vi ska överleva, så måste vi göra något nytt, förklarade Jan Elgström. 

Vi finns och trafikerar överallt idag, men det håller inte, vi måste rationalisera oss dit där vi har volym

Förändringen innebär att Green Cargo halverar antalet destinationer man kör intermodal trafik till 21 nästa år. En av destinationerna som försvinner är just Alvesta. 

– Vi har utgått från kundernas behov, och de fem faktorer som är viktigast för kunden; pris, punktlighet, enkelhet, ledtid och transportfrekvens. Tyvärr kan vi inte fortsätta köra till de destinationer där vi kanske hämtar två containrar i veckan, utan vi måste fokusera på de platser där vi har volym. Där får vi nu fler avgångar och mer volym. Skalenligt blir det bättre priser om vi kör 10 containrar från Piteå till Gävle än om vi även kör 2 containrar från Haparanda till Gävle. 

Kortar ledtiderna

Systemet innebär att Green Cargo kan gruppera intermodala vagnar tidigare i kedjan, minska antalet växlingar och kapa ledtiderna för tåggodset med upp till 30 procent. Genom förändringen kan godsvolymerna i nätverket ökas med totalt två miljoner ton. Det motsvarar 10 procent av bolagets hela transportvolym och en fördubbling av kapaciteten mot den befintliga intermodala trafiken.

Jan Elgström berättade om Green Cargos nya trafikupplägg på Framtidsdagen i Alvesta. Foto Hilda Hultén

– Vi har brist på lokförare i Sverige, idag saknas 480 förare i landet, och så här får vi ett effektivare resursutnyttjande. Jag vill betona att vi stänger ingenting, vi bara slutar trafikera där vi har för lite intermodalt gods idag. Men terminalerna finns kvar, och finns kundunderlaget så kan vi självklart återinföra destinationer i kommande års tågplaner, säger Jan Elgström. 

Sen Tågplan

Trafikverket har dragits med stora problem på planeringssidan under året, och Tågplanen för 2023 är kraftigt försenad. I slutet av oktober kom planen till slut, över en månad för sent, dock ej helt fullständig.

– Det är såklart ingen bra känsla i magen när man står inför en så här stor förändring som vi gör, och det är svårt att planera verksamheten och ge klara besked till kunderna. Men som planen ser ut nu så ligger vår nya systemplan fast, säger Ted Söderholm. 

Totalt sett ser utvecklingen ljus ut för kombitransporter på tåg i Svergie: Efter många år av tuffa kommersiella förutsättningar: Enligt transportorganet UIRR så ökade kombitrafiken i Europa med närmare 11 procent under 2021, räknat i tonkilometer, och i Sverige ökade volymerna järnvägsgods med 10,5 procent under första halvåret 2022. 

Green Cargo ökade transportvolymerna med cirka 2 procent under tredje kvartalet 2022, men rörelsereslultatet och punktligheten minskade, enligt det senaste kvartalsrapporten. 

Av Hilda Hultén