Grönt ljus för returpall i frysen

Efter noggranna funktionstester och riskanalyser är Svenska retursystems Helpall grå nu godkänd av ICA, Coop, Bergendahls, Lidl och Axfood för användning till djupfrysta produkter. Detta underlättar logistiken för många livsmedelsproducenter.

–Det är mycket glädjande att branschen bestämt sig för att Helpall grå även kan hanteras i frysmiljö. Det kommer att bidra till mer hållbara och kostnadseffektiva varuflöden, kommenterar Martin Hörberg, förpacknings & spårbarhetsansvarig på ICA Sverige.

Säkerheten går alltid först och både Svenska Retursystem och samtliga grossister har gjort egna riskanalyser och noggranna tester för att säkerställa att pallen är säker även i fryst miljö. Med hjälp av RISE har bland annat friktionstester genomförts. De visar att Helpall grå fungerar minst lika bra som en träpall i frysmiljö.

–Det här är goda nyheter för många livsmedelsproducenter som inväntat beslutet om att få börja använda pallen för djupfrysta produkter. Det underlättar deras vardag att ha samma lastbärare som i andra flöden, kommenterar Kjell Frykenstam, marknadschef på Svenska Retursystem.