Hamnstrejk skapar nya störningar

I söndags inleddes den föraviserade strejken i Storbritanniens största containerhamn Felixstowe. Hamnen hanterar 4 miljoner TEU per år, och strejken bidrar till nya störningar som riskerar att spridas i logistiksystemet. Även i Liverpool har det varslats om strejk.

En åtta dagars strejk över lön av över 1,900 arbetare inleddes den 21 augusti i hamnen i Felixstowe, Storbritanniens största containerport som hanterar över fyra miljoner TEU varje år. Det är den rekordhöga inflationen som gör att arbetare kräver högre löner.

Som svar på detta har containerlinjer utelämnat reguljära fartygsanlöp i hamnen och omdirigerat containrar via alternativa hamnar i norra Europa och Storbritannien.

Ökad trängsel troligt

Strejkåtgärden kommer att lägga till nya logistiska utmaningar på de som pressat UK och Europa de senaste åren.

Christian Roeloffs. Foto ContainerXChange.

Felixstowe har lidit av trängsel och ett överskott av containrar de senaste två åren, enligt Hamburgbaserade Container xChange har man varit en av de europeiska hamnar med mest trängsel.

– Detta avbrott i verksamheten kommer att öka ineffektiviteten i verksamheten vid terminalen och i inlandet. Det kommer också att få konsekvenser för operatörsnätverk för tjänster inom Europa och Asien-Europa, kommenterar Christian Roeloffs, vd och medgrundare av Container xChange.

Tyska hamnar i farozonen

Tidigare i somras skakades tyska hamnar som Hamburg, Bremerhaven och Wilhelmshaven av strejker av tusentals hamnarbetare som ville ha högre lön. Parterna har inte kommit överens, och strejkerna kan återupptas efter den 26 om ingen lösning uppnåtts.

– Hamnar i norra Tyskland drabbades av strejker tidigare i år när arbetare där sökte högre löner eftersom inflationen orsakar svårigheter i hela Europa, kommenterar Roeloffs.

– Våra egna data visar att detta resulterade i ansamlingar av containrar vid terminaler och på lagergårdar. Detta bidrog till de logistikproblem vi har sett över hela Europa i sommar där lägre vatten på Rhen har tvingat många containrar på järnvägsnät och lastbilar eftersom pråmfrakt har blivit allt svårare.

Även hamnarbetare i Liverpools hamn har röstat för att strejka för bättre lön. Fackliga företrädare har ännu inte bekräftat när strejkerna kommer att äga rum.

Av Redaktionen