Här byggs skogsmaskinbolagets nya superfabrik

En av världens största skogsmaskinbolag, Komatsu Forest, bygger en ny fabrik i Umeå för miljardbelopp. Dels för att samla verksamheten på en plats men också för att bli mer hållbara.

Komatsu Forest tillverkar hjulgående skogsmaskiner i form av skördare, skotare och gallringsaggregat. Bolaget har sina rötter i företaget Umeå Mekaniska som grundades 1961. Sedan 2004 ingår företaget i den japanska koncernen Komatsu, världens näst största tillverkare av gruv-, skogs- och entreprenadmaskiner.

Komatsu Forest. Foto EFN Ekonomikanalen.

Nu bygger Komatsu Forest en ny fabrik i området Klockarbäcken i Umeå. Fabriken kommer att bli 40 000 kvadratmeter stor, samt ha en tillhörande kontorsbyggnad på sex våningar. I dagsläget har Komatsu Forest drygt 500 medarbetare i Umeå.

– Vi har verksamheten spridd i Umeå på olika platser. Vi vill samordna det, hitta effektiviseringar och framför allt påverka miljön mindre än vi gör i dag med alla transporter, kommenterar Fredrik Hahlin som är global produktionsteknisk chef på Komatsu Forest.

Den nya fabriken kostar en miljard kronor att bygga och kommer innehålla nya uppkopplade möjligheter som ska göra tillverkningskedjan ännu mer effektiv. Invigningen väntas ske under 2021.