Hatstore skaffar robotlager

Kalmarbaserade e-handlaren Hatstore fyrdubblade sin lageryta tidigare i år, när man flyttade till Nordic Nests gamla lager i Kalmar. Nu investerar bolaget även i ett robotlager, för att slippa flytta än på ett tag.

Hatstore flyttade i början av 2020 till nya lokaler på Amerikavägen i Berga industriområde i Kalmar, där en av Kalmars andra snabbväxare, e-handlaren Nordic Nest tidigare huserade. Fastigheten, som är 3 800 kvm stor, där lagerdelen är ca 2 800 kvm, innebär en fyrdubbling av lagerytan för den snabbväxande e-handlaren. Förra året investerade Hatstore i viss automation, bland annat en kartonngmaskin, och nu investerar bolaget även 20 miljoner SEK i en Autostore-lösning från Element Logic, med 18 robotar och 12 000 backar, som ger bolaget möjlighet att fortsätta växa utan att behöva flytta till nya lokaler i rappet.

Så här ska Hatstores nya robotlager se ut. Bild Element Logiic

– Det är en nödvändig och smart lösning för att fortsätta nå våra fortsatta tillväxtmål utan att byta lokal vartannat år. Våra tillväxtmål ställer krav på att erbjuda kunderna större sortiment, och i robotlagret kan vi lagra fyra gånger mer produkter på samma yta, kommenterar Hatstores vd Filip Klasson.

Hatstores vd Filip Klasson i nya lagret. Foto Hatstore

Hatstore, som grundades som en hobbyverksamhet 2011 har haft en otrolig tillväxtresa, och utsågs till Gasellföretag både 2017 och 2018. År 2019 omsatte bolaget 106 miljoner kronor, och med omkring 40 anställda så säljer man nu egenbroderade kepsar, hattar och mössor till främst privatpersoner på 31 marknader, bland annat Sverige, Norge, Finland, Tyskland, USA, Australien, Frankrike, Nederländerna, Singapore, Hongkong med flera.

Hatstore har ca 7 000 artiklar i sortimentet, och även om robotlagret innebär en stor effektivisering av processer i verksamheten, sker satsningen utan att Hatstore säga upp någon personal.

– Kombinationen av Autostore, annan automation vi har sen tidigare samt all kompetens bland vår fantastiska personal kommer att skapa ett e-handelslager i absolut framkant, menar Filip Klasson.

Av Hilda Hultén