Hon rattar Julas nya energisatsning

Jula Miljö & Energi bildades i början av 2020 och är Jula Holdingkoncernens nyaste bolag, med verksamhet inom områden som energi, drivmedel och investeringar i bolag med miljö & energiprofil. Nu tillsätts Kristin Boman, med lång erfarenhet från ledande befattningar inom energibranschen, som vd.

Jula Miljö & Energi bildades i början av 2020 när koncernen köpte en vindkraftspark om totalt fyra vindkraftverk i Tanumshede. Därefter har Jula Miljö & Energi bland annat investerat ytterligare i vindkraft och även innovativa hållbara verksamheter som LifeClean, Biosorbe, Organofuel, eSite Powersystems och Ljusgårda.

− Jula Miljö & Energi har fram till nu varit ett bolag under uppstart. Med Kristin Boman som ny vd kommer vi att ta verksamheten till nästa nivå. Med sin erfarenhet och sitt engagemang kommer hon att utveckla bolagets fem affärsområden, och även identifiera ytterligare investeringar i intressanta innovativa ”startups” och ”scaleups” inom miljö- och energiområdet. Med sina nya perspektiv kommer Kristin också att bidra till dynamik i samverkan mellan de olika koncernverksamheterna, kommenterar Joachim Frykberg, vd Jula.

Verksamheten utvecklas kring fem affärsområden: Energi, Drivmedel, Investeringar i bolag med miljö & energiprofil, Återvinning och cirkulära materialflöden samt Jord, skog och mark.

Kristin Boman har en utbildningsbakgrund som lantmäteriingenjör och en tioårig yrkeserfarenhet i ledande befattningar inom  energibranschen.

− Jag ser verkligen fram mot att bli en del av Jula Holdingkoncernen. Det finns mycket engagemang och en inspirerande entreprenörsanda, och dessutom gillar jag koncernens fokus gällande långsiktigt hållbar lönsamhet. Jula Miljö & Energi är ett spännande bolag som ligger helt rätt i tiden med investeringar i vindkraft, innovativ miljöteknik och hållbara verksamheter. Ser fram emot att få driva och utveckla bolaget framåt, kommenterar Kristin Boman.

Jula Holdingkoncernens huvudkontor finns i Skara, Sverige. Koncernen har cirka 4000 anställda och 2020 omsattes drygt 9,8 miljarder SEK, med ett resultat om cirka 1,3 miljarder SEK efter finansiella poster och före skatt. Sedan några år har företaget utvecklats till en av Sveriges största privatägda koncerner, med verksamheter inom Retail, Fastigheter, Finans, Logistik, Hotell, Miljö och Energi.

Retailföretaget Jula är koncernens ursprung, med e-handel och totalt 112 varuhus, 60 i Sverige, 37 i Norge och 15 i Polen.