I år sker julhandeln på nätet

E-barometern för Q3 spår att 62 procent av de svenska konsumenterna planerar att köpa minst en julklapp på nätet och det totala värdet på alla e-julklappar väntas uppgå till 10,6 miljarder. Men frågorna ställdes i oktober, och sifforna blir nog betydligt högre än så.

– Med tanke på att hur de skruvat till det igen, tror jag att vi kan förvänta oss en mycket högre siffra. Kunderna är också ganska snabba med att beställa nu, för att det ska finnas grejer kvar. Vi ser redan nu på volymerna att det ökar rejält nu, säger Arne Andersson, e-handelsexpert på Postnord.

E-barometern Q3 sammanfattar e-handeln under det tredje kvartalet och visar återigen på en historiskt hög tillväxt, närmare bestämt 39 procent mer än samma period 2019. Rapporten undersöker också hur företag och konsumenter ser på den kommande julhandeln, som inleds med Black Friday. Så många som 43 procent av e-handelsföretagen tror på en hög tillväxt (över 10 procent) i försäljningen av julklappar i år.

– Julklappshandeln på nätet kommer slå nya rekord, det kan vi med stor säkerhet säga. Och det är alltså trots att svenskarna totalt sett uppger att de kommer köpa något mindre julklappar. Förflyttningen till nätet, från den fysiska julklappshandeln, är enorm. Det är samma effekt som vi generellt har sett i detaljhandeln under 2020, på grund av pandemin, kommenterar Carl-Fredrik Teder, detaljhandelsanalytiker på Postnord.

Black Friday inträffar i år den 27 november och 33 procent av konsumenterna planerar att handla något, varav hälften (16 procent) ska passa på att köpa julklappar. De vanligaste produktkategorierna att handla från i anslutning till Black Friday är hemelektronik, följt av kläder och skor.

– Black Friday är helt klart startskottet på julhandeln, vilket också märks på våra egna terminaler, där vi förra året slog paketrekord och troligtvis gör det på nytt i år. Samtidigt är det många konsumenter som är väldigt kritiska till fenomenet och snarare sympatiserar med det som numera kallas Circular Monday – en motreaktion med hållbarhet och mindre konsumtion i fokus, förklarar Carl-Fredrik Teder.

Postnord följer utvecklingen inom svensk e-handel, i samarbete med HUI Research och Svensk Digital Handel. E-barometern Q3 bygger på resultaten av en företagsundersökning (genomförd under oktober), samt konsumentundersökningar (genomförda mellan augusti och oktober av Kantar Sifo). Totalt svarade 7152 svenskar på konsumentundersökningarna (18–79 år gamla) , som är gjorda med ett riksrepresentativt urval.

Några siffror från rapporten:

  • E-handeln växte med 39 procent under tredje kvartalet, jämfört med 2019.
  • Mest växte handeln med dagligvaror på nätet (+101 %), följt av möbler och heminredning (+73 %).
  • Konsumenterna uppskattar att de kommer köpa julklappar på nätet för 10,6 miljarder kronor i år, 26 procent mer än ifjol.
  • 46 procent av konsumenterna uppgav att de kommer röra sig mindre i fysiska butiker under julhandeln och lika många uppgav att de kommer agera som vanligt.