Icas nya e-handelslager igång

Nu öppnar Ica sitt nybyggda e-handelslager i Arendal, till vilket Ica-handlare i Göteborgsregionen från och med nu kan välja att ansluta sina butiker. “I höst drar vi igång även igång vårt automatiserade lager i Brunna” säger Icas logistikdirektör Emma Lindström.

– Totalt sett hade Ica en volymtillväxt på 8 procent 2020 jämfört med 2019, berättar Emma Lindström. Foto Ica

Icas nya e-handelslager i Arendal utanför Göteborg blev klart i oktober 2020, och den 21 april drog leveranserna officiellt igång.

– Den första butiken anslöts på prov den 6 april, och nu smyger vi igång och ansluter fler butiker undan för undan, berättade Icas Logistikdirektör Emma Lindström under sitt anförande på årets Plan-konferens den 21 april.

Kraftig e-handelstillväxt

Under det senaste året har efterfrågan på e-handlad mat ökat kraftigt, inte minst på grund av pandemin. Totalt växte e-handeln med livsmedel med 95 procent under 2020, enligt E-barometerns årsrapport för 2020. Under det senaste året har Icas e-handel i Sverige anställt över 1000 personer och det nya lagret kommer att skapa ytterligare hundratals arbetstillfällen.  

Att e-handeln växt så snabbt har inneburit en stress, men också en lättnad för Ica, som även tar sitt första helautomatiserade e-handelslager i Brunna i drift under hösten och vintern 2021/2022 – en satsning man började man planera för för flera år sedan.

– Hösten 2019 satt vi och tänkte att “oj, kommer vi ha volymerna för att klara en bra kostnadseffektivitet på lagret i Brunna när det står klart?” Då hade vi inte riktigt sett den tillväxten som vi förväntade oss när vi tog det beslutet, så vi var lite oroliga då för hur e-handeln gick. Tre-fyra månader senare var situationen annorlunda, och snarare “hur kan vi snabba på starten i Brunna?” Så det var rätt beslut, och vi skulle gärna varit igång redan nu.

Jobbar vidare med lönsamheten

Det var 2018 som Ica skrev kontrakt med brittiska e-mataktören Ocado, och Ica har nu tagit klivet över från sitt gamla system till Ocados e-handelsplattform. E-handelsplattformen används både i butiksplocket och i det manuella lagret i Arendal, där det tillför flera nya funktioner till e-handeln, som ruttoptimering, optimerad inlastning av ordrar i leveransbilarna och att handlare och kunder kan se bäst före-datum och lagersaldon i realtid.

– E-handeln är här för att stanna. Ocados system, som anpassats till vår affärsmodell och som vi nu kliver in i, är ett väldigt viktigt steg för att stärka vår närvaro online. Den här satsningen kommer att hjälpa oss att nå lönsamhet för onlinehandeln. Där behöver vi dock jobba vidare, bland annat med att personalisera köpupplevelsen, maximera kundkorgar och hitta nya varugrupper och mervärden som kunderna är beredda att betala för.

Ytterligare lager i Malmö och Stockholm Syd

I höst drar även verksamheten igång i Icas nya e-handelslager i Brunna. Foto Ica Fastigheter.

I höst ska testkörningarna påbörjas i det nya, helautomatiserade lagret i Brunna, berättar Emma Lindström.

– På sikt tror jag att vi kommer att ha två e-handelslager i Stockholm; dels Brunna för norra delen och ytterligare ett i södra Stockholm. Dels tror jag inte på för stora enheter när det gäller lager, men också för att transportavståndet till kunderna är väldigt viktigt för hemleveranser av mat. Sen tror jag att det även kommer att finnas ett e-handelslager i Malmö, men detta är mina gissningar – inga investeringsbeslut är tagna än.

Tittar på möjliga spridningspunkter

Förutom e-handelslagren kommer Ica att jobba med mindre, lokala spridningspunkter.

– Vi tänker oss att vi kanske plockar centralt i Stockholm och har en lokal spridningspunkt i exempelvis Västerås, där vi får hyfsat kort ledtid och optimerade transporter ut till kund.

I norra Sverige kommer det dock att bli butikerna som står för e-handelsplocket och levererar ut, menar hon.

– Sverige är ett avlångt land och det kommer inte att bli lönsamt att ha centralplock över hela Sverige, utan det blir framförallt i storstäderna och runtomkring, där vi kan ha spridningspunkter.

Billigare att automatisera

Att Ica planerar för ett e-handelslager i Malmö är ingen nyhet. Däremot kan det bli ett automatiserat lager i Malmö, och inget manuellt som man först tänkt.

– Automation blir billigare och billigare, så förmodligen går det nu att få ihop kalkylen med automatiserade lösningar även för mindre lagerenheter. När vi tog de här strategiska besluten för flera år sedan hade vi tänkt en manuell lösning i Malmöområdet, men en så som utvecklingen ser ut nu med payoff så kanske det blir ett automationslager istället.

Automation blir billigare och billigare, och även för mindre lagerenheter går det nu att få ihop kalkylen med automatiserade lösningar

Även hanteringen av frukt och grönt kommer delvis att automatiseras.

– Vi kommer att behöva jobba mer med prepack av varor som man normalt styckplockar i butik, där vi förpackar i vår varumottagning för buffertinlagring i 500-grams eller antal exempelvis äpplen, till e-handelsplocket. För att göra det effektivt, så behöver man begränsa sitt erbjudande litegrann till kunden.

Av Hilda Hultén