Ikea elektrifierar transporter i Österrike

Ikeas logistikcenter i närheten av Wien, Österrike, införskaffar 30 elektriska skåpbilar. Under första året kommer de nya fordonen göra ca 117 000 leveranser och minska transportutsläppen med över 300 ton.

De elektriska skåpbilarna, Q-Light, tillverkas av Quantron och modellen har testats i logistikcentret sedan juni. Den har en räckvidd på 17 mil, motoreffekt på 100 kW och laddkapacitet på 70 kW. Skåpbilen kommer initialt användas för leveranser till alla Wiens 23 kommunområden samt ett område inom tre mil från logistikcentret.

– Klimatfrågan kan inte skjutas upp, vilket är anledningen till att Ikea konsekvent arbetar med att minska utsläpp och bli klimatpositiva. Quantron AG är en kompetent partner med högkvalitativa produkter som vi kan lita på till 100 procent, kommenterar Claes Lindgren, Country Customer Fulfillment Manager på Ikea Österrike.

Andreas Haller (t.v.) från Quantron lämnar över en symbolisk nyckel till Claes Lindgren (t.h.) från Ikea. Foto Johannes Brunnbauer.

– Vi är glada att kunna stötta Ikea med vår kunskap och expertis i det här viktiga steget mot utsläppsfria leveranser. Med övergången till elektrisk mobilitet skickar Ikea en viktig signal internationellt för en grönare framtid, kommenterar Andreas Haller, grundare och vd för Quantron AG.

I slutet av månaden öppnar även en bilfri möbelaffär vid stationen Westbahnhof i Wien. Därifrån levereras köpta produkter direkt hem till kunderna med miljövänliga transporter.