Ikea miljardinvesterar i norskt centrallager

Möbeljätten realiserar nu planerna på ett nytt, 43 000 kvm stort, automatiserat centrallager i Vestby utanför Oslo, för att försörja den växande norska e-handeln, en investering på en dryg miljard NOK. Byggstart väntas ske till våren och lagret ska stå klart sommaren 2024. “Den största investeringen Ikea Norge har gjort på många år” berättar Norge-vdn Carl Aaby för tidningen Vestby Avis.

2017 investerade Ikea i en tomt på drygt 100 000 kvm i Vestby Næringspark Øst, genom sitt norska dotterbolag Stormåsan Lager AS, och sedan dess har byggplanerna dragit ut på tiden. Men i somras fick möbelkedjan bygglov för ett nytt centrallager på tomten, och nu berättar Ikeas Norge-vd Carl Aaby att bygget ska startas till våren. 

Till våren ska det börja hända stora saker på Ikeas tomt i Vestby. Foto: Nyhetstips.no

– Detta är helt fantastiskt för oss i Ikea, vi firar det här steget, säger Carl Aaby till Vestby Avis.  

Han hoppas att byggprocessen ska gå snabbt, och tror att centrallagret ska stå färdigt sommaren 2024. 

– Det är en offensiv plan, men den tiden vi tappat sedan vi köpte tomten ska vi ta igen genom en snabb byggprocess, säger Carl Aaby till den norska lokaltidningen.

43 000 kvm stort

Det nya centrallagret blir 43 000 kvm stort och kommer att skapa upp emot 200 nya arbetstillfällen i Vestby. Lagret ska klara att hantera omkring två miljoner ordrar per år i full drift, och det finns möjlighet att bygga ut fastigheten vid framtida behov. 

– Vi investerar drygt en miljard norska kronor i detta, därmed är det den största investeringen Ikea Norge har gjort på många år, säger Carl Aaby till lokaltidningen.

Satsningen blir central i möbelgigantens fortsatta satsning på den norska marknaden. Tidigare har beställningar från Norge skickats från Ikeas centrallager i Svergie, med leveranstider på tre till fem dagar. Med ett eget centrallager i Norge blir leveranstiden rejält kortare. Idag sker 20 procent av handeln för Ikea Norge på nätet, en siffra som ökar stadigt. 

– Allt fler handlar på nätet eller beställer hemleverans direkt från varuhusen, och de förävntasr sig snabb leverans. Tidigare har varorna sänts från Sverige. Med eget centrallager i Norge kommer sju av tio kunder få möbler och andra varor levererade hem redan nästa dag, säger Carl Aaby, i ett pressmeddelande.

Så här ska Ikeas nya norska centrallager i Vestby se ut. Bild IKEA Norge

Anledningen till att byggplanerna dragit ut på tiden, är att det tagit tid att hitta den rätta lagerlösningen, berättar Aaby för Vestby Avis.

– Vi har jobbat hårt med att utveckla bra logistiklösningar för lagret, och med ett så stort lager så krävs det mycket. Det händer saker hela tiden på den fronten, och det har varit lite fram och tillbaka. Vi  var inte nöjda med den första lösningen vi fick på plats, och blev tvungna att tänka nytt, för att detta ska fungera bra även i framtiden. 

Det kommer att finnas både moderna automationslösningar och manuella arbetsprocesser på lagret i Vestby, enligt Vestby Avis – några detaljer avslöjas dock inte.

Strategiskt läge

– Vi har jobbat hårt med att utveckla bra logistiklösningar för lagret, berättar Carl Aaby. Foto: IKEA Norge

Det finns flera goda anledningar till att Ikea valde Vestby som läge för sitt nya centrallager, menar Carl Aaby. 

– Det var länge sedan vi valde Vestby, och det finns det goda grunder till. Vestby har ett mycket strategiskt läge för oss, med närheten till andra aktörer, E6, Oslo, Moss hamn och goda förutsättningar för godstrafik. Den stöttning vi fått av Vestby kommun för att kunna realisera projektet har också varit fantastisk. 

Lagret är också en del i en miljösatsning för Ikea, som har som mål att vara klimatneutrala till 2030, och lagret får solpanleler på taket. Innan 2025 ska bolaget också ha helelektriska transporter hem till kunderna. 

Av Hilda Hultén