Nedstängning av Xian kan förvärra halvledarbrist

Nedstängning av staden Xian med 13 miljoner invånare riskerar att ge nytt bränsle på bristen på halvledare. Två av världens största chiptillverkare larmade i veckan att nedstängningen påverkar deras fabriker i staden, enligt CNN.

Båda företagen har sagt att man måste anpassa verksamheten efter de förhållanden som råder i staden – sedan 22 december får invånarna inte gå ut – ens för att handla.

Den amerikanska chiptillverkaren Micron noterade att Xians nedstängning kan påverka produktionen av dess DRAM-minneschips, som används i datorer, eftersom företaget har varit tvunget att minska sin personalstyrka på platsen.

Samsung – som har investerat mer än 10 miljarder dollar i Xian och sysselsätter mer än 3 300 personer där, säger sig ha varit tvungna att “tillfälligt justera verksamheten” i staden. Företaget tillade att det planerar att vidta “alla nödvändiga åtgärder, inklusive att utnyttja vårt globala tillverkningsnätverk, för att säkerställa att våra kunder inte påverkas.”, enligt CNN.

Nedstängningen riskerar att förvärra den globala halvledarbristen, som påverkar allt från tillgången till hemelektronik som fordonsindustrin.