50 000 hamnarbetare från 14 hamnar på USAs östkust är sedan i tisdags i strejk. De kräver ett stopp för automatiserade kranar, portar och och annan utrustning för att flytta containers i hamnar, liksom löneöking på 77 procent de kommande sex åren. Ikea har stora importflöden till de hamnar som tagits ut i strejk, och drabbas nu hårt av strejken.
International Longshoremen’s association, ILA, representerar drygt 85 000 hamnarbetare, och i tisdags gick ca 50 000 av dessa, i 14 hamnar, ut i strejk. Hamnarbetarna kräver högre timlöner: en ökning på 77 procent de närmaste sex åren: eller 5 USD i timlönsökning per år.
ILA pekar på att ingångslönen för en hamnarbetare är 20 USD i timmen, men en rapport från the Waterfront Commission of the New York Harbour, tjänade hälften av hamnarbetarna där mer än 150 000 USD om året, med övertiderssättning och andra ersättningar, rapporterar nyhetssajten Newsnationnow.
Ingen överenskommelse i sikte
Arbetsgivarorganisationen, USMX, erbjöd på måndagen en 50-procentig ökning av lönerna under de närmaste sex åren, ett bud som tillbakavisades av facket, som inte bara har krav gällande lönerna, utan även kräver ett stopp för automatiserad containerhantering i hamnarna, vilket man anser hotar deras jobb. Man kräver även fortsatta ”container royalty” -pengar – en prestationsbaserad ersättning i hamnarna.
ILA menar att arbetsgivarna borde dela med sig av de stora vinster man gjorde under pandemiåren med de som arbetade för att hålla hamnarna öppna – samtidigt som deras tidigare löneökningar ätits upp av inflationen.
”Våra medlemmar känner sig ouppskattade, särskilt med tanke på de uppoffringar de gjorde under pandemin, genom att hålla hamnarna öppna och ekonomin i rörelse” sa ILA i ett uttalande på måndagen.
Ikea hårt drabbat
De 14 hamnar som är i strejk är Boston; New York/New Jersey; Philadelphia; Wilmington, North Carolina; Baltimore; Norfolk, Virginia; Charleston, South Carolina; Savannah, Georgia; Jacksonville, Florida; Tampa, Florida; Miami; New Orleans; Mobile, Alabama; and Houston.
Walmart, Home Depot, Ikea, Samsung, LG Electronics, och stora fordonstillverkare kommer vara bland de mest drabbade företagen, där Ikea har näst mest importflöden av alla varuägare i de berörda hamnarna.
Totalt sett påverkas 43–49 procent av amerikansk import. Hamnstrejken förväntas få stor påverkan på globala varuflöden, då det tar omkring en vecka att beta av containerberget som en dags stängning av en hamn orsakar, rapporterar, CNBC.
Redare som CMA CGM, ONE och APL har redan börjar deklarera Force Majeure, för att kunna hantera godset på alternativt sätt utan att behöva betala extra kostnader till kunderna.
Av Klara Eriksson