Indiska återuppstår – med nya ägare

För två veckor sedan tvingades klädkedjan Indiska lämna in sin konkursansökan, men nu kliver nya ägare in och räddar det 120 år gamla modeföretaget.

Artikeln har uppdaterats

Det är Dagens Industri som först rapporterar att klädkedjan redan hittat nya ägare. Enligt uppgifter till dem ingår miljardären Gerald Engström, grundare och styrelseordförande för ventilationsbolaget Systemair, i Indiskas nya ägarkonstellation, vilket också senare bekräftas i ett pressmeddelande från Indiska.

”Indiskas kärnaffär har utvecklats väl under 2022 med en ökning av butiksförsäljningen under året med 20 procent och en kraftig tillväxt inom e-handeln med 40 procent. Med en stärkt finansiell situation är jag förvissad om att leverantörer och samarbetspartners kommer att känna ökad stabilitet i relationen till Indiska. Det kommer också ge Indiskas engagerade och kunniga medarbetare arbetsro. Sammantaget bedömer jag att det ger Indiska förutsättningar för en fortsatt tillväxtresa.” kommenterar Gerald Engström på Färna Invest – ny ägare till Indiska. .

Karin Lindahl. Foto Indiska.

Gerald Engström har band till investeraren Lage Jonason, pappa till Karin Lindahl som tills konkursen var vd och ensam ägare, enligt Di.

Karin Lindahl får dock inte i uppdrag att driva vidare verksamheten, utan det jobbet går i stället till Eva Kaijser som blir tillförordnad VD.

”Med en ny, finansiellt stark ägare, kan Indiska blicka framåt och fokusera på att ge kunderna tillgång till det fina sortimentet. Särskilt inspirerande ska det bli att snart få ut Indiskas jul- och nyårskollektion i butikerna. Den våg av värme Indiska har mötts av från lojala kunder under den här turbulenta tiden och den lojalitet och kämpaglöd Indiskas medarbetare har visat upp gör att vi ser med tillförsikt på framtiden”, kommenterar Eva Kaijser, tillförordnad VD på Indiska.