Inga bokningar landvägen till Asien för Dachser

Konflikten mellan Ryssland och Ukraina innebär en påverkan på internationella flyg-, sjö- och järnvägstransporter. På fredagen redogjorde logistikjätten Dachser för hur krisen slår mot deras leveranskedjor. Företaget tar inte längre några bokningar landvägen till Asien och ser en risk för “kapacitetskollaps” inom fraktflyget.

“Samtliga beställningar till och från Ukraina stoppas tills vidare. För tillfället kan vi inte heller ta emot bokningar av våra järnvägstjänster mellan Asien och Europa. Samma bokningsstopp gäller för alla interkontinentala lastbilstransporter mellan Asien och Europa som i normalfallet skulle ha gått genom Ryssland, Belarus eller Ukraina. Vi vidtar dessa åtgärder därför att vi inte längre kan garantera säker passage för våra kunders gods genom ovanstående länder.” skriver Dachser i ett pressmeddelande.

Dachser har också stoppat alla nätverkstransporter till och från Ryssland och Belarus. Detta gäller vägtransporter samt flyg- och sjötransporter. Ett fullständigt stopp för upphämtning och lastning gäller även interkontinentala tågtjänster och lastbilstransporter mellan Europa och Asien som passerar Ryssland och Belarus.

Utöver dessa specifika åtgärder förväntas även vidare konsekvenser. Konfliktregionen och de inblandade länderna är av stor betydelse för de internationella olje- och energimarknaderna. Detta har redan orsakat en drastisk utveckling för priset på olja, vilket även påverkar oljerelaterade tilläggsavgifter, t.ex. BAF och bränsletillägg.

“Vi ser även början på en möjlig kapacitetskollaps för flygfrakt i och med att det ryska luftrummet har stängts för europeiska flygbolag och det europeiska luftrummet har stängts för ryska flygbolag.” skriver Dachser.