Nytt kinesiskt Covidutbrott förvärrar fraktkaoset

Kriget i Ukraina har hittills haft försumbar påverkan på den globala containermarknaden. Men ett nytt, stort Covidutbrott, med påföljande kinesiska nedstängningar i 19 provinser, hotar nu att orsaka nya störningar i fraktsystemet. “Kinas nedstängningar kommer inte att bli något mindre än en stor chockvåg till en redan lamslagen leverantörskedja” varnar Container Xchange.

Två veckor efter Rysslands invasion av Ukraina är krigets påverkan på container- och leasingpriserna i Kina försumbar. Det globala fraktsystemet har istället visat tecken på återhämtning före och efter invasionen, enligt containerföretaget Container Xchange, en global marknadsplats för containerleasing och handel.

”Containertillgängligheten har förbättrats strax efter det kinesiska nyåret fram till i fredags över viktiga hamnar i Kina”.

Johannes Schlingmeier. Foto Container Xchange.

Däremot är det mycket troligt att isoleringen av Ryssland, som påverkar ryskt, ukrainskt och belarusiskt luftrum, järnvägen mellan Europa och Asien, och sjöfarten till länderna kommer påverka den globala försörjningen negativt på sikt.

– Den omedelbara effekten av detta på den totala leveranskedjan har inte börjat synas än, kommenterar Johannes Schlingmeier, medgrundare och vd på Container Xchange i ett pressmeddelande – men menar även att Rysslands betydelse för internationell containerfrakt inte är särskilt stor.   

Nya nedstängninar i Kina

Det är däremot Kina, som nu drabbats av landets värsta Covidutbrott hittills, enligt Aljazeera. Från och med igår, söndag, har landet enligt Container Xchange därför infört landsomfattande nedstängningar i 19 provinser, bl a Shenzhen, Zhejiang, Shanghai, Jilin, Suzhou, Guangzhou och Peking (förmodligen med fler att vänta inom några dagar) vilket kraftigt kommer att begränsa containerhanteringen i kinesiska hamnar, med stor påverkan på den globala leveranskedjan som följd.  

– Nedstängningarna i Kina kommer att ytterligare minska kapaciteten och orsaka en ökning av redan uppblåsta fraktpriser. Chockvågorna kommer att kännas i USA och hela Amerika, och nästan överallt i världen, fortsätter Schlingmeier.

Än så länge har krigets inverkan på containerpriserna varit begränsad. De genomsnittliga priserna på containrar har istället sjunkit med i genomsnitt 10-15 procent sedan februari för 20 fot-containrar, konstaterar Container Xchange. Men inom den närmaste framtiden kommer stängningen av den asiatiska- europeiska järnvägen (som endast står för ungefär 2,5 procent av lasten mellan Asien och Europa) att leda till att den högvärdiga lasten flyttas över till sjöfrakt, där det redan råder brist på kapacitet.

”Kinas nedstängningar kommer inte att bli något mindre än en stor chockvåg till en redan lamslagen leverantörskedja” skriver Container Xchange.