Jan Persson kräver Upplands-Bro kommun på 160 miljoner

Alla som träffat Jan Persson, grundare och ägare till Kilenkrysset – som bl a ligger bakom logistikområdet Rosersberg, vet att han har starka åsikter om olika kommuner som affärspartners. Nu har den stridbare logistikmarksägaren rykt ihop med kommunen Upplands-Bro.

Jan Persson kräver Upplands-Bro kommun på 160 miljoner i tvist som ska avgöras i Attunda tingsrätt. Konflikten gäller ett markområde i Kungsängen, Upplands-Bro.

– Jag är aningen förbannad. Kommunen säger att avtalet inte är giltigt, men vi har tagit i hand och vi har skrivit under. Det här är vansinne, säger Jan Persson, Kilenkryssets vd, grundare och ägare till Eskilstuna-Kuriren.

För nio år sedan avsåg Kilenkrysset att uppföra ett logistikområde på sin mark i Kungsängen, men bankerna var då återhållsamma med krediter. Kilenkrysset överlät därför marken till kommunen för en 20 miljoner kronor. I gengäld skulle kommunen upplåta tomträtten och ge Kilenkrysset möjlighet att senast den 30 juni 2019 köpa fastigheten åter för samma summa – 20 miljoner kronor. Men då ville kommunen ha 100 miljoner för marken.

– Man kan inte lova att i framtiden är en mark värd en viss summa, utan man måste ta hänsyn till vad markens värde är här och nu, har Upplands-Bros kommundirektör Ida Texell tidigare sagt till tidningen Mitt i.

I första kräver nu Kilenkrysset att fastigheten åter ska hamna i deras ägo, i andra hand att kommunen betalar skadestånd med ränta på totalt 160 miljoner.

 – Jag har aldrig varit med om en kommun – en kommun! – som beter sig så här. Vi har ordnat 2 500 arbetstillfällen till den här kommunen och så gör de så här. En sak är säker, vi ska aldrig mer ska göra affärer i en sån skitkommun, säger Jan Persson till Eskilstuna-Kuriren.