Kinesiskt rederi vill köpa in sig i Hamburgs hamn

Den Hong Kong-listade terminaloperatören Cosco Shipping Ports Limited (CSPL) vill köpa in sig i Hamburgs hamn. Företaget förhandlar med hamnoperatören HHLA (Hamburger Hafen und Logistik AG) om att bli delägare i containerterminalen i Tollerort, det rapporterar tyska NDR.

Tollerort är en av fyra stora containerterminaler i Hamburgs hamn och trafikeras redan regelbundet av fartyg från det kinesiska rederiet Cosco, moderbolag till CSPL. Avtalet gäller en minoritetsandel i containerterminalen och om avtalet blir av ska Cosco-fartygen i första hand gå till Tollerort i framtiden. Enligt NDR rör det sig om en andel på ungefär 30 till 40 procent.

Hamnoperatören förväntar sig att avtalet kommer ge dem en hållbar planeringssäkerhet för att säkra volymer och jobb i hamnen. De uppger också att terminalen fortsatt kommer vara öppen för alla kunder inom HHLAs nätverk.

I ett uttalande har hamnoperatören också sagt att en överenskommelse kräver internt godkännande från båda parter samt godkännande från berörda myndigheter. Men enligt uppgifter från NDR 90.3 är förhandlingarna redan långt framskridna och samordnade med den federala regeringen.

Den tyska vänsterpolitikern Norbert Hackbusch kommer dock med försiktig kritik. Han tvivlar på att kineserna kommer att föra över mer gods till Hamburg, enligt NDR.

Om förhandlingarna lyckas skulle det bli första gången en icke-tysk operatör köper in sig i landets huvudsakliga containerhamn. Det skulle också förstärka rederiets närvaro i både Hamburg och norra Europa, det rapporterar Splash247.