Klart: Volvos och Daimlers bränslecellsbolag bildas

Volvokoncernen och Daimler Truck går nu vidare med de gemensamma bränslecellsplanerna med att teckna ett bindande avtal för ett samriskbolag för att utveckla, producera och kommersialisera bränslecellsystem för tunga lastbilar.

Ambitionen är att göra det nya företaget till en ledande global tillverkare av bränsleceller. Volvokoncernen förvärvar 50 procent av andelarna i Daimler Truck Fuel Cell GmbH & Co. KG för cirka 6,5 miljarder kronor. Transaktionen förväntas slutföras under första halvåret 2021.

Huvudfokus är att utveckla bränslecellsystem för tunga lastbilar, men det finns även andra användningsområden, exempelvis stationär elproduktion.

Tidigare i år skrev Rolls-Royce plc och Daimler Truck AG ett avsiktsavtal om att samarbeta kring stationära bränslecellgeneratorer för koldioxidneutral elförsörjning till kritiska anläggningar som datacenter. Avsikten är att erbjuda utsläppsfria alternativ till dieselmotorer, som för närvarande används i generatorer för reservkraft. Ett slutligt samarbetsavtal förväntas undertecknas i slutet av året.

Volvokoncernen och Daimler Truck AG kommer att äga lika delar i samriskbolaget, men fortsätter att vara konkurrenter inom alla andra områden som fordonsteknologi och bränslecellsintegration i lastbilar.

Båda företagens mål är att börja med kundtester av lastbilar med bränsleceller inom tre år och att vara i serieproduktion under andra halvan av detta decennium.

Läs mer om samarbetet här.