Konkursstatistik för juni: Miljardföretag omkull

Årets första sommarmånad gick 864 aktiebolag i graven, vilket är en ökning med tre procent jämfört med juni förra året. Rekordmånga anställda förlorade jobbet när en stor underleverantör inom svensk fordonsindustri gick i konkurs, vilket också markerar den största konkursen på flera decennier sett till omsättning, det skriver kreditupplysningsbolaget Creditsafe.

Under juni försattes 864 aktiebolag i konkurs, vilket kan jämföras med 836 konkurser samma period förra året och en svag ökning på tre procent. Totalt under första halvåret har 5 442 aktiebolag gått i konkurs, vilket är 39 procent fler konkurser jämfört med året innan och 87 procent fler konkurser jämfört med för två år sedan.

– Juni uppvisar en liten ökning i procentuella tal, men antalet konkurser denna månad är fortfarande historiskt högt. Det är viktigt att komma ihåg att juni förra året var en av de månader med högst antal konkurser under hela 2023. Även om nivåerna ser ut att ha stabiliserats, kommer det här året att bli ett av de tuffaste för svenska företag ur ett konkursperspektiv, kommenterar Henrik Jacobsson, VD på Creditsafe.

Stor underleverantör i konkurs

Största konkursen denna månad blev komponenttillverkaren IAC, International Automotive Components Group Sweden AB, med nästan 7 miljarder i omsättning och 1 411 anställda. De hade också en av de högsta skulderna från skatteanstånd under pandemin (ca 1,2 miljarder senaste månaden), vilket var en stor bidragande faktor till att de inte längre kan betala sina leverantörer. Flera andra stora konkurser är Husbyggaren JW Hus i Vellinge och partihandelsbolaget Food 4 you i Hässleholm.

Topp 10 största konkurserna i juni 2024

FöretagOmsättning tkrAnställdaPostort
1International Automotive Components Group Sweden AB6 849 0611 411GÖTEBORG
2JW Hus AB270 00511VÄLLINGE
3Food 4 you i Hässleholm AB238 03013HÄSSLEHOLM
4Snus och Cigarett i Göteborg115 5994LAHOLM
5SKGS EKERÖ AB90 2991SÖDERTÄLJE
6Norrporth AB90 24933KUNGENS KURVA
7Skånska Tak Entreprenad AB84 64430SJÖBO
8Victoria Scandinavian Soap*72 25627HELSINGBORG
9Citadellkliniken AB72 25626LANDKRONA
10Ylxel AB72 83116STOCKHOLM
Källa: Creditsafe

– Vi har länge varnat för skatteanstånd som en kommande konkursdrivande faktor, och nu ser vi att även stora företag tvingas ge upp på grund av tunga skulder från pandemin. Det är nu viktigare än någonsin att noggrant övervaka kunders och leverantörers situation, både kreditinformation och eventuella anstånd kopplat till pandemin. Likviditeten kan snabbt förändras och bli kritisk om en stor kund går i konkurs, eller leda till allvarliga konsekvenser som leveransbortfall om en viktig leverantör drabbas, förklarar Henrik.

Bygg hårt drabbat fortfarande

Sett till bransch står byggsektorn inför fortsatta utmaningar, med över 1 000 bolag i konkurs under första halvåret och en ökning med 49 procent. Högst procentuella ökningen i år uppvisar fastighetsbranschen med 71 procent fler konkurser, där många bolag har svårt att överleva i dagens ränteläge. Även bilhandlare har ökat med samma procent. Hotell- och restaurang visar samtidigt för andra månaden i rad en positiv trend, med 33 procent färre konkurser under juni. Detta kan vara ett tecken på ökad optimism bland konsumenterna.

Med anledning av IAC’s konkurs, blev juni den värsta månaden på över fem år för anställda drabbade av konkurser. Denna månad påverkades över 3 500 anställda. Totalt har 17 243 förlorat sina jobb under första halvåret på grund av konkurser, det är 71 procent fler jämfört med förra året.

Den genomsnittliga omsättningen enligt senaste bokslut på samtliga konkursade bolag denna månad var 14 miljoner, och medianvärdet 0,8 miljoner. Detta då många bolag har 0 i senaste omsättning. Sett till hur länge aktiebolagen varit verksamma så var genomsnittet nästan 9 år och medianvärdet 6,5 år.