Många e-handlare har det tufft nu med stigande räntor, sviktande försäljning, sjunkande värderingar, riskaversiva riskkapitalister, förbud mot fejkreor, för stora lager och höga containerfraktpriser. Det konstaterar DLs krönikör Anders Ekman, som tipsar om hur e-handlare kan bättra på höstens marginaler.
Du känner säkert till 80/20-regeln eller Paretoprincipen. 80 procent av din omsättning kommer från 20 procent av dina varor, 80 procent av alla klagomål från 20 procent av dina kunder och så vidare. Den är bra att slänga sig med i diverse möten, men här är en ännu bättre regel: 90/90-regeln, som en lösningsarkitekt på dåvarande Star Republic lärde mig under ett knivigt implementationsprojekt. Jag trodde att vi började närma oss go-live, men vis av erfarenhet slog han mycket riktig fast att det var långt kvar. För när man gjort 90 procent är det tyvärr 90 procent kvar.

Det kan vara bra att ha i bakhuvudet i höst, för det är tufft att vara e-handlare i Sverige just nu. Stigande räntor, sviktande försäljning, sjunkande värderingar, riskaversiva riskkapitalister, förbud mot fejkreor, för stora lager och höga containerfraktpriser. Det kan kännas som att det hållit på ett tag nu och du kanske hoppas att vändningen är nära. Tyvärr är det nog dock ungefär 90 procent kvar. Och med 90 procent kvar till vändningen borde du fundera på hur du kan bättra på dina marginaler under hösten.
Här är tre logistikrelaterade uppslag:
- Förbättra ditt fraktnetto. Börja ta mer betalt för leveransen av konsumenten, men kräv också bättre pris av speditörerna. Det var många som trodde att ordervolymerna från Corona var här för att stanna, och de speditörer som är beroende av externt kapital har garanterat lovat sina investerare bättre prognoser än vad de levererar just nu. Men så länge speditörerna kan visa volymtillväxt kan de troligen resa mer pengar – så använd det. Kräv att få betala mindre för dina leveranser. Och går de inte med på det, styr om dina volymer mot någon annan. För en speditör som letar investerare är det bättre att visa tillväxt än att lyckas bli lite mindre olönsamt på kort sikt, de kommer med andra ord gå med på att få mindre betalt så länge de får högre volymer.
- Ta ett samtal med din TA-systemleverantör. (Disclaimer: Ingrid där jag jobbar har utvecklat ett TA-system). Att generera en etikett och ladda upp EDI-filer är inte superkomplicerat, så du borde fråga dem varför de tar så bra betalt, och vilket värde de egentligen tillför? Lägre värde, lägre kostnad – kräv business case på som motiverar vad du betalar för ditt TA.
- Ge inte bort din tracking-data gratis – ta tvärtom betalt för den. Visst är det lite konstigt att exempelvis Klarna, Mina Paket och speditörerna kommunicerar direkt med din kund? Det är ju du som investerat i att konvertera kunden och rimligen borde ha kontakten med kunden. Ändå är det oftast i någon annan kanal än din egen som kommunikationen kring leveransen sker. Ibland dessutom kombinerat med erbjudanden för någon konkurrents produkt. Så borde det inte vara. Trackingdata är värdefull och säljs redan idag mellan olika aktörer i din techstack, och du borde se till att du i alla fall får betalt du med.
Det kommer ju att vända uppåt igen, men du är inte ensam om att sitta lite kärvt till just nu, och det går att utnyttja. Kanske inte så bra vendor management det här, men nu är ett bra tillfälle att omförhandla ett och annat avtal tycker jag. I alla fall de 20 procent som står för 80 procent av dina kostnader.
Anders Ekman, operativ chef och medgrundare, Ingrid