Chefs Culinar elektrifierar Skåne-distribution


Den 25 augusti 2022 levererades den första 100 procent eldrivna tunga lastbilen till Chefs Culinar i Malmö. Bilen kommer i första hand att köra i centrala Malmö och Lund för att maximera nyttan av tyst drift, fri från lokala utsläpp.

Lastbilen är en MAN e-TGM med en totalvikt på 26 ton och räckvidd på upp till 19 mil. Systemet för kylning av livsmedel i tre temperaturzoner drivs av separata batterier. Bilen kommer i första hand att köra i centrala Malmö och Lund för att maximera nyttan av tyst drift, fri från lokala utsläpp.

– Den eldrivna lastbilen från MAN är viktig för oss för att rent konkret minska vår klimatpåverkan men också för att vi ska lära oss om eldrivna fordon och den infrastruktur som krävs. Vi ser en stor potential i eldrivna fordon för att minska buller och lokala utsläpp i vår stadsnära distribution, kommenterar Fredrik Nathorst-Westfelt, Supply Chain Manager på Chefs Culinar AB.

Under 2022 har Chefs Culinar installerat ett antal laddboxar för lastbilar men också för personal och gäster. På taket till lagret i Catenas Logistikpoistion Sunnanå i Arlöv sitter nu också en solcellsanläggning på 500 kW som tas i drift inom kort.