Laddning av vägfärjor testas på Ljusteröleden

Under fredagen invigdes Trafikverket Färjerederiets testladdstation i färjeläget på Ljusterö i Österåker. Syftet är att testa att ladda vägfärjor på ett snabbt och enkelt sätt och är ett viktigt steg på vägen mot ett klimatneutralt trafiksystem år 2045.

– Det är ett fullskaletest som genomförs på Ljusteröleden, kommenterar Erik Froste, rederichef på Färjerederiet. Resultatet av testperioden ska ge Trafikverket underlag för att fatta beslut om det smidigaste sättet att ladda vägfärjor som drivs med batterier. Det är därför ett viktigt steg mot målet att skapa en klimatneutral färjetrafik.

 Det som kommer att utforskas under testperioden är själva funktionen och tillförlitligheten i laddstationen. Stationen har en hydraulisk arm med stiftkontakter som automatiskt skjuts ut och ansluter till färjans kontakt, när färjan lagt till. Testet pågår dygnet runt och i minst sex månader. Funktionen övervakas av ett system som registrerar antalet lyckade anslutningar.      

Invigning av prototyp till snabbladdare för vägfärja. Foto: Kasper Dudzik.

– Det är inte elkraftöverföringen som testas utan den mekaniska anslutningsförmågan. Med en turlista med 50 till 60 avgångar per dag är det oerhört viktigt att laddstationen fungerar dygnet och året runt, berättar Erik Froste.

 Ljusteröleden går mellan Östanå färjeläge och Ljusterö i Österåkers kommun. Över leden transporteras årligen mer än en miljon fordon. Leden är en av de färjeleder som ska drivas elektriskt, med laddningsbara batterier, på några års sikt. Testet med smidig laddning på Ljusteröleden kommer inte att vara trafikpåverkande.