Logistic Contractor har fått ett nytt bygguppdrag: ett lagerbygge på ca 18 000 kvm i Oskarshamn åt en ”större aktör inom fordonsindustrin” (Scania, reds anm) som ska vara klart om ett år. LCs nye vd Torbjörn Nilsarve är glad för kontraktet, och tycker att det finns en del att förbättra i hur lager byggs. ”Inte minst kan man korta ledtiderna, jag menar att byggtiden kan kortas med 15-20 procent”
I slutet av januari släppte Wästbygg-ägda Logistic Contractor nyheten att man fått i uppdrag att bygga 21 000 kvm i Östra Ljungby i Skåne, åt Frode Laursen.
Nu avslöjar logistikutvecklaren att man fått ytterligare ett uppdrag: nämligen att uppföra en ny logistikbyggnad på cirka 18 000 kvm i Oskarshamn åt ”en större aktör inom fordonsindustrin”, som ska vara klar att tas i drift i februari 2026. Projekteringen har pågått ett tag, och enligt LCs vd Torbjörn Nilsarve är bolaget startklara att börja bygga.

– Vi har har jobbat med det här projektet ett tag, så det känns kul att landa det här kontraktet.
Utöver logistikyta ska anläggningen innehålla personalutrymmen och matsal. Ordern är värd 152 miljoner SEK, och anläggningen ska Breeam-certifieras enligt nivån Very Good.
Med all sannolikhet är det Scania som är beställaren: Lastbilstillverkaren har produktion och en omfattande del av sin logistik i Oskarshamn, och Scania Logistics fick nyligen bygglov för en just 18 000 kvm stor logistikanläggning vid industriområdet Kvastmossen i Oskarshamn
Scanias pressavdelning kan inte bekräfta att projektet är beställt, men så här skriver presschef Erik Bratthall i ett sms till DLs redaktion:
”Vi ser över våra utrymmen för logistik och stödfunktioner –och vi behöver utöka våra logistikuytrymmen”
Ny vd sedan årsskiftet
Torbjörn Nilsarve anslöt som ny vd för LC vid årsskiftet. Han har 25 års erfarenhet från byggbranschen, främst på infrastruktursidan, och kommer närmast från rollen som COO i CTS Nordics.
– Logistikbyggarsidan är ganska ny för mig, de senaste två åren så har jag jobbat med att bygga datacenter i Norge. Men datacenter är ju å andra sidan i princip logistikfastigheter, fast med trettio gånger mer effekt.
Förutom projektet för forsdonsaktören i Oskarshamn och för Frode Lausen i Östra Ljungby, så har bolaget ett stort bygge för Ahlsell i Norge som ska vara klart i sommar.
– Tittar man på den nordiska marknaden som vi verkar på så känns den på uppåtgående. Det kommer ut fler och fler intressanta projekt och framförallt prospekt. Det finns ljus i tunneln helt klart, dels inom logistik, men också inom angränsande områden som industri och datacenter.
Breddar affären
De senaste åren har LC rört sig mot en breddning av affären, från ren logistikutvevckling till mer industri. Bland annat har bolaget byggt Nobias köksfabrik i Torsvik och Northvolts krisande batterifabrik i Skellefteå. Torbjörn Nilsarves uppgift blir att fortsätta den breddningen av affären.
– Vi har strategin att ha flera ben att stå på: Det får också synnergieffekter och gör att vi kan vara mer relevanta i hela projektcykeln. Vi ska inte bara kunna bygga ”lådan” utan även vara behjälpliga i att installera innanmätet för den produktion som lådan är avsedd för, förklarar han.
Han tror också att man kan rationalisera en hel del när det kommer till hur logistikfastigheter byggs.
– Om man jämför med exempelvis datacenter så ätr ledtiderna inom logistikbyggen generellt relativt långa idag, jag skulle tro att man kan kapa ledtiderna med 15-20 procent med med bibehållen kvalitet och ekonomi, genom att bygga smartare, hitta synnergier och på så vis öka hastigheten på byggandet. Det handlar inte om att jobba mer utan bara på ett smartare sätt, kanske utnyttja dygnets timmar bättre och skapa ett bra samspel mellan projektets parter i entreprenaden.
Tidsaspekten är viktig av flera skäl, konstaterar han.
– Det handlar om att balansera kostnad, tid och kvalitet, och nyckeln är att kapa tiden tills dess att kunden kan få in intäkter. Tittar man på datacenter så har ledtiden för utveckling kapats till omkring 16 månader. Där finns det ju också en tung intäktssida, och ju snabbare man kan tjäna pengar på ett projekt, desto bättre för alla.
Av Hilda Hultén