LC bygger 48 000 kvm i Örebro och Vaggeryd

Logistic Contractor har fått två nya bygguppdrag inom logistik; ett på 17 000 i Vaggeryd för Verdion och ett på 31 000 kvm i Örebro åt en ej namngiven kund. “Orderboken ser bra ut efter omständigheterna, men inte så hög som vi trodde innan sommaren” säger LCs vd Benn Karlberg.

Wästbygg-ägda logistikfastighetsutvecklaren Logistic Contractor kan gå på julledigt med två färska logistikbyggkontrakt i fickan – i början av december vann LC ett kontrakt på att bygga 17 000 kvm på totalentreprenad i Södra Stigamo i Vaggeryds kommun, åt logistikfastighetsaktören Verdion, en order värd 170 miljoner SEK.

Igår meddelade bolaget också att man fått uppdrag av en internationell aktör att uppföra en logistikanläggning på 31 000 kvm i Örebro, en anläggning som sa byggstartas under Q1 2023 och stå klar innan årsskiftet. Örebro-kontraktet har ett ordervärde på 200 miljoner SEK.

Benn Karlberg. Foto LC

– Vi har fyllt på orderstocken skapligt under året, särskilt nu i slutet och har flera stora projekt på gång, inte minst sker en spännande utveckling i norra Sverige. Sedan är det en svår situation på marknaden med stigande räntor, inflation och yielder som nog tyvärr kommer att hålla i sig ett tag framåt. För ett halvår sedan hade vi nog trott att orderstocken skulle vara betydligt högre, men vi har att göra och jag ser med tillförsikt på framtiden, konstaterar LCs vd Benn Karlberg.

Oron och osäkerheten på finansmarknaden, i kombination med höga byggmaterialpriser har gjort att den rekordhöga byggtakten för logistik börjar mattas av något framåt. De senaste årens byggyra, i kombination med störningar i försörjning och leveranser, har också gjort det svårare att få tag i material och resurser till byggena, en situation som nu har förändrats till det bättre, menar Benn Karlberg.

– Den stora förändringen som skett under hösten är att man nu får leveranser i tid till projekten, där har det blivit otroligt mycket bättre.

Även priserna på byggmaterial som stål och betong har börjat sjunka något igen.

– Efter den 25 februari (när ukrainakriget bröt ut, reds. anm.) så har priserna skenat på stål och betong. Den senaste tiden har prisbilden börjat sjunka något, men det är från väldigt höga nivåer, och absolut inte tillbaka på prisnivåerna innan dess, konstaterar Benn Karlberg.

Två nya byggkontrakt

Anläggningen åt Verdion i Vaggeryd ska certifieras enligt Breeam Very Good, och taket förbereds för att möjliggöra montage av solceller i framtiden. Byggstart ska ske omedelbart och byggtiden beräknas till ett år.

– Verdion är en intressant internationell aktör som nu också växer på den svenska marknaden. Vi ser fram emot detta första samarbete, kommenterar Benn Karlberg.

Anläggningen i Örebro på 31 000 kvm ska certifieras enligt Miljöbyggnad Silver, och beställaren är en ej namngiven utländsk aktör med internationell verksamhet. Byggstart planeras under första kvartalet 2023 med överlämning innan årets slut.

– Tyvärr kan jag inte avslöja något om vilken kund eller typ av logistikverksamhet det handlar om i nuläget, förhoppningsvis kan vi berätta mer i början av nästa år. Men vi är glada för uppdraget. Det känns bra att vi på kort tid tecknat två nya entreprenadavtal och kan gå in i 2023 med en stärkt orderstock.

Av Hilda Hultén