Lidl bildar eget rederi för att undkomma fraktkaoset

Den tyska detaljhandelsjätten Lidl förbereder lanseringen av ett eget rederi, Tailwind Shipping Lines, för att få bättre kontroll över logistiken, enligt branschtidningen The Loadstar. Rederiet ska operera Lidls kommande linje mellan Asien och Europa.

Enligt tidningen The Loadstar har Lidl nyligen chartrat tre fartyg av panamaxklassen, den mindre storleksklass som får färdas genom Panama-kanalen. De rapporterar också att bolaget köpt ett fjärde fartyg inför årets lansering av en egen, fristående, fartygslinje mellan Asien och Europa.

Flera andra stora företag har chartrat egna fartyg den senaste tiden för få bättre kontroll över sina logistikflöden och komma ifrån beroendet av de stora rederierna med deras prishöjningar, bland annat Walmart i september. Men enligt analysföretaget Alphaliner går Lidl ett steg längre.

Där de flesta bolagen anlitar tredjepartsoperatörer för att driva egenchartrade fartyg har Lidl valt att etablerat ett eget rederi, Tailwind Shipping Lines. Det är just rederiet som har chartrat de tre fartygen Wiking och Jadrana, med en kapacitet om 4 957 TEU vardera, samt Merkur Ocean med en kapacitet om 3 868 TEU. Rederiet ska också ha köpt fartyget Talassa, med en kapacitet om 5 500 TEU.

Enligt tidningen är det inte helt klart när de fyra fartygen ska bilda Lidls flotta, men samtligas nuvarande avtal löper ut under våren och sommaren. Exakt var fartygen kommer sättas in är inte heller känt i dagsläget.