Ljusning för handeln

Detaljhandeln återhämtar sig och HUI research har skrivit upp BNP-prognosen från – 4,6 procent till – 3,2 procent.

– Efter katastrofutvecklingen i april och maj var det väntat att ekonomin studsade, har man haft total solförmörkelse måste det bli ljusare ett tag. Återhämtningens dilemma kommer snarare att handla om uthålligheten – om huruvida man lyckas hålla nere smittan så att vi kan vara produktiva och få tillbaka människor i arbete, säger Ola Nevander, analytiker på HUI, i ett pressmeddelande.

Institutet reviderar upp BNP-prognosen för 2020, från -4,6 till -3,2 procent. Återhämtningen är snabb men skör, då risken för nya smittkluster, finansiella obalanser och den extraordinära arbetsmarknadssituationen måste vägas in.

Ola Nevander. Foto Privat.

Inom detaljhandeln har stora delar av sällanköpsvaruhandeln överraskat positivt till följd av inställd tjänstekonsumtion, uteblivna resor och ökad tid i hemmet. Undantaget är modesegmentet som lider av minskad social aktivitet och utebliven shoppingturism under en tid när i stort sett all tillväxt sker online.

– Vi bevittnar troligtvis tidernas snabbaste omställning av konsumtionsmönster. Hypersnabb digitalisering, global pandemi och Amazons Sverigelansering i höst rör minst sagt om i detaljhandelsgrytan, konstaterar Ola Nevander.

Procentuell tillväxt i svensk ekonomi, tidigare prognoser inom parentes

Källa HUI research.