Logicenters bygger “toppmodern anläggning” i Kallhäll – planerar e-handelskluster

Logicenters förvärvar 86 700 kvm mark i Kallhäll av Ica Fastigheter – 2 mil utanför Stockholm, där man ska bygga en 53 000 kvm stor logistikfastighet på spekulation. “Det här är ett unikt bra läge för last mile och e-handel” säger Victoria Ödmark, commercial manager på Logicenters.

Logicenters har tecknat avtal med ICA Fastigheter AB om att förvärva detaljplanerad mark i Kallhäll, drygt två mil utanför centrala Stockholm. I området ska företaget bygga en “toppmodern” anläggning på totalt 53 000 kvm som beräknas stå helt klar under hösten 2024.

Sedan tidigare har Logicenters avtal om att ta över Dahls gamla lager på 45 000 kvm i Kallhäll, när Dahls nya Bålsta-lager står färdigt, som Logicenters bygger. Där ingår även en byggrätt på 12 000. Totalt innebär det att Logicenters senast 2024 kommer sitta på ca 100 000 kvm logistikyta i Kallhäll – bara 20 min från centrala Stockholm.

Nya möjligheter för last mile

– Det här är ett unikt bra läge för last mile och e-handel, det finns inte så många alternativ för hyresgäster som söker moderna lokaler så här pass nära Stockholm, säger Victoria Ödmark, som påpekar att den nya 53 000 kvm stora fastighet som Logicenters nu snart kommer påbörja, byggs med hög miljöstandard.

Victoria Ödmark. Foto Logicenters.

Den förvärvade marken ligger på Slammertorpsvägen, intill ett lager i Ica Fastigheters ägo och inte långt från Dahls lager. Arla och DS Smith Packaging är andra stora aktörer i området som ligger nära E18 och med goda kommunikationer till Arlanda och pendeltågsstation.

– Det finns inte så många nybyggda last mile-fastigheter i Stockholm, de som byggs görs för specifika kundcase. Vi tror att den här fastigheten kommer locka aktörer med behov av ett citynära läge, och i och med att vi även tar över Dahls lager kommer vi ha möjlighet att utveckla ett kluster för e-handel och last mile i Kallhäll, säger Victoria Ödmark.

– Med tanke på personalförsörjning är det väldigt gynnsamt att pendeltåget bara ligger några minuters gångväg från den här fastigheten.

Under 2024 ska Logicenters nya stora fastighet för last mile-logistik stå färdig i Kallhäll. Foto Logicenters.

Bygget förväntas stå helt klart under det tredje kvartalet 2024. Logicenters siktar på att miljöcertifiera fastigheten med en miljöstandard om minst BREEAM Very Good och planerar även att installera solcellsanläggningar på taken.

– Det är väldigt stort för oss att få möjligheten att fortsätta vår etablering i Kallhäll som med sin geografiska närhet till Stockholm är ett av Stockholms bästa område att bygga logistik på, kommenterar Matthias Kettelhoit, vd för Logicenters.

– Med detta förvärv har vi kommit åt en unik bit mark och en möjlighet att skapa något alldeles unikt för framtiden. Då vi tidigare redan förvärvat en hel del i området kommer vi dessutom att kunna stötta näringslivet i Stockholmsregionen med extremt många kvadratmeter logistikyta under de kommande åren.

Av Klara Eriksson