Logistik Överallt möter Emilia Käck: “Klimatomställningen händer nu”

I avsnitt 19 av podcasten ”Logistik Överallt” gästas Tea Grbic och Åsa Leander av energiexperten Emilia Käck. Avsnittet lyfter omställningen till en fossilfri logistiksektor, med fokus på elektrifiering.Klimatomställningen händer nu, det går inte bara att sitta still och inte göra något”, säger hon i podden.

Klimatfrågor har aldrig varit viktigare, och det fokuseras på elektrifiering och alternativa bränslen. I senaste avsnittet av logistikpodden Logistik Överallt gästar energiexperten Emilia Käck, ansvarig för energi och transportinfrastruktur på Teknikföretagen.
– Elektrifiering är en extremt stor möjlighet att lösa vår klimatutmaning, säger Emilia Käck.

Vilka alternativ till fossila bränslen finns idag?

– Den är tre större områden. Elfordon som är batteridrivna, vätgasdrivna fordon och biodrivmedel. Som utvecklingen ser ut nu kommer vi inte hitta en lösning som gäller för allting, utan vi kommer länge se en kombination.

Det pratas väldigt mycket om elektrifiering i transportsektorn, vad innebär egentligen det?
– Det är ett jättestort samlingsbegrepp, men det handlar om att gå ifrån det fossila till el. Det kan man göra på olika sätt. Om vi förhåller oss till transportsektorn handlar det om att gå från en förbränningsmotor till elmotor.

Batterier är såklart viktigt när det kommer till att kunna elektrifiera även tyngre transporter. Hur ser utvecklingen ut?
– Utvecklingen av batterier har gått ganska snabbt. Kostnaden har varit en kritisk faktor, men den har gått ner med drygt 80 procent mellan 2010 och 2019. Det är viktigt för att kunna vara ett konkurrenskraftigt alternativ. Sedan jobbar man mycket med energitätheten, det vill säga hur mycket energi du kan lagra och hur långt du kommer på varje kilo batteri. För de allra tyngsta lastbilarna finns det inte en batterilösning i större skala idag, men utvecklingen går snabbt framåt, avslutar Emilia.

Hela intervjun finns i avsnitt 19. Du hittar Logistik Överallt på instagram @logistikoverallt, på Linkedin @LogistikÖverallt och där poddar finns:

Acast: Logistik Överallt Itunes: Logistik Överallt Spotify: Logistik Överallt