Logistik Överallt möter Mathias Parkhagen

I avsnitt 18 av podcasten ”Logistik Överallt” gästas Tea Grbic och Åsa Leander av Mathias Parkhagen, logistikdirektör på e-handelsföretaget Ellos. ”Att stå still som bolag är det bästa sättet att hamna långt efter alla andra” säger han i podden, där han talar om logistikens roll för att nå framgång inom e-handel.

Från slutet av 40-talet fyllde postordern en viktig funktion för vår handel. Sen kom internet, och många förutspådde att postorderhandeln skulle dö; i stället bytte den skepnad. I senaste poddavsnittet av Logistik Överallt gästar Mathias Parkhagen, logistikdirektör på Ellos Group, och ger sin bild av resan.

Ellos har framgångsrikt ställt om från postorderföretag till modern e-handlare, men hur har resan från postorder till idag egentligen sett ut?

– Ellos tog ett strategiskt beslut ganska tidigt, 2009-2010 någonstans. Vi såg att vi inte kunde vara postorder med katalog, utan vi behövde ställa om. Vi bytte ut hela IT-plattformen, ett 10-tal system, på en gång. Det gjorde att bolaget stod still ett par år, men det var ett otroligt viktigt steg i att fortsätta den digitala resan och nu ligga i framkant, säger Mathias Parkhagen i podden.

– När du gör en sån här förändring i en verksamhet som har varit stabil i många många år är en jättetuff resa för alla inom bolaget. Det ska jag inte sticka under stolen med.

– Står du still som bolag idag, är det det absolut bästa sättet att hamna efter alla andra. Om dina konkurrenter skapar framsteg måste du möta dem minst lika bra om inte bättre.

Hur ser Ellos logistik och supply chain ut idag?
– Vi är fortfarande under transformation, vi har mycket kvar och det är också en stor drivkraft för mig. Vi har ägnat de här fyra åren till att ställa om grunden i vår logistik. Men nu bygger vi till exempel om kassan så att vi kan administrera leveransalternativ och kan jobba med geografi, vikter och volym.

Mathias Parkhagen var en av de logistikchefer Dagens Logistik intervjuade i sitt e-handelslogistiktema i Dl 1 2020.

Hela intervjun finns i podcasten Logistik Överallt, avsnitt 18.

Följ podcasten på instagram @logistikoverallt, på Linkedin @LogistikÖverallt och där poddar finns: Acast: Logistik Överallt Itunes: Logistik Överallt Spotify: Logistik Överallt