Logistiken tynger Axfoods resultat

Axfood summerar ett kvartal med tillväxt men där resultatet påverkades negativt av en svagare försäljningsutveckling i koncernens logistik- och inköpsbolag Dagab samt kostnader kopplade till driftstörningar och uppstarten av Bålsta-lagret. ”Sammantaget driver etableringen av koncernens nya logistikstruktur kostnader i det korta perspektivet, men med förväntade årliga effektivitetsförbättringar i linje med vad som tidigare kommunicerats,” kommenterar Klas Balkow, vd och koncernchef Axfood kvartalsrapporten.

Axfood summerar ett kvartal med en positiv utveckling men med ett svagare resultat som belastats av kostnader om 86 Mkr relaterade till driftstörningar och förvärvet av City Gross. Nettoomsättningen för koncernen andra kvartalet uppgick till 21 044 Mkr, en ökning med 1,2 procent. Det justerade rörelseresultatet uppgick till 836 Mkr (942). ”Rörelseresultatet belastades av 86 Mkr i kostnader för störningar i omläggningen av logistiken, förvärvet av City Gross och driftstörningar i butikernas betalsystem”, kommunicerar Axfood i ett pressmeddelande.

”Under kvartalet har vi successivt skalat upp frysvolymerna i det nya logistikcentret i Bålsta vilket innebär att anläggningen nu har verksamhet i samtliga temperaturzoner. Därtill har expansionen och automatiseringen av det befintliga höglagret i Backa i Göteborg intensifierats. Vi har dock haft vissa driftstörningar i upprampningen av Bålsta och har balanserat volymer mellan lagerenheter för att optimera flöden. Under den här omställningen har vi valt att prioritera stabilitet i leveranserna till butik vilket inneburit väsentligt högre personal- och transportkostnader”, kommenterar Klas Balkow.

”Sammantaget driver etableringen av koncernens nya logistikstruktur kostnader i det korta perspektivet, men med förväntade årliga effektivitetsförbättringar i linje med vad som tidigare kommunicerats. Vi är nu i en bättre position att under andra halvan av året vara i fas med omläggningen och successivt växla upp intrimningen”, fortsätter han.