Lyckat gatutest av autonom lastbil i USA

Den amerikanska startupen Tusimple, utvecklare av teknik för självkörande fordon, har genomfört en lyckad testkörning på allmän väg i Arizona. Lastbilen testades på natten på en sträcka om nästan 13 mil, utan missöden.

Startup-företaget Tusimple är baserat i San Diego och utvecklar tekniska lösningar för att automatisera tunga lastbilar. Den 22 december genomförde de en hemlig testkörning i en helt förarlös lastbil på en resa mellan Tucson, Arizona, och Phoenix. Resan, som är den första av sitt slag i USA, gick både längs vanliga vägar och motorväg 10 i Arizona. Det rapporterar Freightwaves.

– Detta test stärker vad vi tror är vår unika position i framkanten för autonoma lastbilstransporter, att leverera avancerad förarteknik i kommersiell skala, kommenterar Cheng Lu, vd för TuSimple.

Företagets “Driver Out”-program har varit under utveckling i 18 månader för att utveckla en autonom semi-lastbil med tillräcklig säkerhet för att kunna plocka ut föraren. Fördelarna med det är att de operativa kostnaderna sjunker samtidigt som fordonet kan köras dygnet runt.

Testkörningen är ett första steg i att skala företagets nätverk för autonom frakt (Autonomous Freight Network) som skapar detaljerade kartor för autonoma fordon. Testerna kommer fortsätta under 2022.