210 ton mat räddad hos Martin & Servera

Martin & Servera har ett strategiskt hållbarhetsmål som säger att svinnet i den egna verksamheten ska halveras till 2025. Hittills har andelen svinn minskat med 16 procent på fyra år – i faktiska siffror 210 ton. Strategiska ”maträddare” på grossistens lager ser till att råvaror inte slängs i onödan.

Ett viktigt strategiskt mål för de två största bolagen inom koncernen – Martin & Servera Restauranghandel och Martin & Servera Logistik – är målet att halvera svinnet till 2025 jämfört med basåret 2018. På grossistens lager i Norrköping, Halmstad, Enköping och Umeå finns ansvariga ”maträddare” med tydliga rutiner för hur mat som riskeras att kastas ska hanteras.

– De är också med i en tvärfunktionell svinngrupp där man diskuterar åtgärder i hela kedjan. Gruppens arbete och deras helhetssyn ser till att det svinn som minskas på ett ställe i verksamheten inte får konsekvenser i form av ökat svinn någon annanstans – i vår verksamhet, eller för den delen i någon annan del av värdekedjan. Det är ett arbetssätt som verkligen fungerat bra, kommenterar Emelie Hansson, hållbarhetschef på Martin & Servera.

Emelie Hansson. Foto Martin & Servera.

– Som någon uttryckte det när jag besökte ett av våra lager – det är svårt att se all mat som slängs och att arbetet är mycket roligare nu när jag i stället jobbar med att sälja ut och rädda varor som inte sålts. Och det känns ju mycket bättre.

2018 var andelen svinn 0,49 procent mätt i kg i relation till totalt sålda kg – nu är andelen 0,41 procent – i faktiska siffror betyder den förändringen 210 ton.

Bättre koll på inköp

Bland de åtgärder som bidragit till det minskade svinnet finns:

  • Leverantörsdialog om rutiner kring leveranser, prognoser och reklamationer
  • Identifiering av förpackningslösningar med dålig funktion
  • Förbättringar av hur vi hanterar varorna i lager och under transport
  • Utförsäljning av produkter med korta datum via e-handel och separata webbsidan raddamat.se.
  • Donationer till hjälporganisationer (109 ton varor under 2021)

– Hur vi ska minska matsvinnet är en viktig hållbarhetsfråga. Att vi utnyttjar energi och råvaror för att producera mat som sen aldrig används är ett enormt resursslöseri för samhället.