Mathem krymper nya lagret

Den renodlade e-handel av livsmedel Mathem planerar nu att krympa personalstyrkan vid nya lagret i Larsboda, söder om Stockholm – tre månader efter att lagret slagit upp portarna, det rapporterar Di.

50–60 tjänster ska bort från lagret – drygt 10 procent av personalstyrkan. Orsaken är överbemanning:

– Kortfattat beror det på att vi har en övertalighet, säger Mathems vd Johan Lagercrantz till Di och menar även att stängningen av det tidigare lagret i Bromma påverkar.

– Det automatiserade lagret i Larsboda är så pass mycket mer effektivt att det innebär ett mindre personalbehov, totalt sett. När vi hade två anläggningar igång parallellt behövdes det mer personal.

Felbedömningar i prognosen om hur många som skulle vilja flytta med påverkar dock också.

– Vi har till viss del gjort missbedömningar. Baserat på undersökningar i personalgruppen trodde vi att färre skulle välja att flytta med, eftersom det är ett ganska stort geografiskt avstånd mellan Bromma och Larsboda. På totalen har vi helt enkelt fått en överbemanning.

I dagsläget är det enbart prov- och bemanningsanställda som berörs av nedskärningarna.

Mathem har sedan länge brottats med stora förluster, och tog enligt Di senast i februari ett lån på 350 miljoner från sina storägare framför allt Kinnevik och Axfood. Enligt tidningen har den tidigare målsättningen att nå svarta siffror 2024, flyttats fram.