Matsmart vill växa europeiskt

Matsmart, som i mars tog sitt nya automatiserade centrallager i Örebro i drift, visar fortsatt stark tillväxt och har idag stängt en ny finansieringsrunda som ger e-handeln ett tillskott på 400 miljoner SEK. Bolaget vill fortsätta växa europeiskt: “Ta hand om redan producerade varor extremt angeläget”.

Motatos säljer överskottsvaror som går att äta – konserver, kakor med mera, som i Sverige levereras från deras nyinvigda centrallager i Örebro. I juni gick e-handlaren Matsmart – under internationella namnet Motatos – in i Storbritannien, och nu tar bolaget in ytterligare 400 miljoner för att kunna väx på Europas största marknader.

– Vi fortsätter att växa och utvecklas starkt som bolag – och när marknadsläget ser ut som det gör idag: med stigande priser och inflation ökar relevansen för det vi gör ännu mer. Att ta hand om redan producerade varor – för klimatets och för konsumenternas plånböckers skull är inte bara sunt bondförnuft, det är extremt angeläget. En påfylld kassa låter oss fortsätta att driva på för mer hållbara matsystem – här hemma och på Europas största marknader, kommenterar Karl Andersson grundare och vd. 

Kapitalanskaffningen har genomförts till en signifikant högre värdering än vid föregående finansieringsrunda och via en nyemission till befintliga ägare. Inräknat det nya kapitalet har Matsmart nu totalt sett tagit in 1,35 miljarder SEK. 

Karl Andersson och Peter Beckius. Foto Magnus Sandberg.

Till att leda utvecklingen framåt finns idag Peter Beckius vid Karl Anderssons sida. I juni beslutades att Peter, som rekryterades 2021 som operativ chef, kliver upp som vd tillsammans med Karl. Karls fokus kommer vara på externa intressenter, innovation och partnerskap medan Peters fokus kommer vara att leda organisationen och vidareutveckla verksamheten globalt.

– Jag ser verkligen fram emot att fortsätta jobba tillsammans med Karl och att utveckla vår affärsmodell och kunderbjudande. Det senaste året har vi bevisat mycket runt vad vi som bolag klarar av, inte minst är den snabba tillväxten i Tyskland och lanseringen i Storbritannien kvitton på hur starkt vårt bolag är. Med ny finansiering på plats har vi en bra position för att fortsätta driva på för mer klimatsmart mat som folk har råd med, avslutar Peter. 

Finansieringsrundan har letts av SEB Private Equity – som även är bolagets största ägare – och Exor Capital.