Matsmarts nya e-handelslager i drift

På onsdagen slog Matsmart upp portarna till sitt nya helautomatiserade e-handelslager i Örebro. Det nya lagret är stort som tre fotbollsplaner och försett med solceller. Det lilla matsvinn som fortfarande uppstår kommer gå till Örebro Stadsmission.

Matsmarts vd Karl Andersson och Nina Mola, svensk mästare i maträddning 2021, inviger officiellt det nya lagret. Foto Magnus Sandberg

Matsmart flyttar sin lagerverksamhet från Katrineholm till sitt nya Autostore-automatiserade lagret i Örebro, för att förbättra effektivitet och möjlighet till kompetensförsörjning, samt sitt läge i förhållande till kundbasen. Lagret automatiseras tillsammans med Element Logic och RMS lagerinredningar har inrett lagret. Det nya lagret är 20 000 kvm stort och 40 procent av ytan består av höglager. Energi tillförs från solcellspaneler på taket. Med vid invigningen var Nina Mola, svensk mästare i maträddning (495 kg) under 2021.

– Det är en enorm milstolpe för oss att öppna Örebro. Att dessutom få göra det ihop med svenska mästaren i maträddning är riktigt stort, kommenterar Karl Andersson, vd för Matsmart.

Inför etableringen i Örebro har företaget startat en rad samarbeten med olika aktörer i staden. Det viktigaste med Örebro stadsmission vars matcentral i regionen förser personer i social utsatthet med mat och dagligvaror.

– Det känns jättebra att ha detta samarbete på plats redan vid etableringen. Vår andel returer ligger på promillenivå och eftersom vi säljer mat som även har kort bäst-före-datum blir vår andel svinn väldigt låg. Men det händer att vi har varor som av olika anledningar tas ur hanteringen och dessa varor ska såklart komma till användning istället för att slängas. Återbruk är 90 procent bättre än energiåtervinning för klimatet – och ur ett socialt perspektiv är det ju hål i huvudet att kasta bra grejer, kommenterar Karl Andersson.