Meds automatiserar lagret

Nätapoteket Meds investerar i ny automation och utökad digitalisering av utleveranserna vid lagret i Västberga, med kartongresare, packmaskiner, transportband och en ny paketsorteringslösning från ITO Pallpack.

– Tidigare skötte vi outbound-flödet med papper och penna, nu har vi påbörjat vår automationsresa, berättar Meds logistikchef Marcus Ramstrand.

För ett år sedan flyttade Meds in i sitt nya, nu totalt 7 300 kvm stora lager i Västberga, där man hyr av Catena på ett sjuårskontrakt.

I januari 2021 flyttade Meds in i en av Catenas logistikfastigheter i Västberga industriområde, Stockholm.

– Vi hade lager hos Corem på andra sidan gatan här i Västberga tidigare, men behövde större ytor.

Att man har valde att behålla lagret i bästa “citylogistikläge”, bara tio minuter från Stockholm city, handlar framför allt om att kunna erbjuda supersnabb leverans.

– Leveranserna är superviktiga inom vårt segment. Att ha lager centralt kostar mer, men apoteksvaror är relativt små och för oss är det värt den extra kostnaden för att kunna leverera inom ett par timmar till hela Stockholm och samma dag till hela Mellansverige, säger Meds logistikchef Marcus Ramstrand.

Flytten till det nya lagret innebar en fyrdubbling av ytorna för bolaget, som växt snabbt sedan starten 2018. 2020 omsatte Meds 229 miljoner, mot 85 miljoner under 2019, och 2021 har tillväxten fortsatt i hög takt. Under första halvåret 2021 dubblades omsättningen mot året innan, för helåret 2021 är siffrorna inte offentliga än.

– Tillväxten ökar hela tiden, men förhoppningsvis klarar vi oss i de här lokalerna ett tag nu, skrattar Marcus Ramstrand.

Packmaskinen Evo cut it som Meds valt till sitt lager utgår från en fast bottenplatta och anpassar höjden på lådan till innehållet. Bild: Ranpak

Automatiserar lagerprocessen

Hittills har Meds haft i stort sett manuell lagerhantering, men nu har bolaget påbörjat automationsresan i outbound-flödet. Den nya lösningen, som levereras av ITO Pallpack, automatiserar packningsmomentet och sorteringen efter packning, och innehåller bland annat en kartongresare, transportband, en paketsorteringslösning och två packmaskiner av modellen Evo Cut It från Ranpak.

– Packmaskinen vi valt är inte så vanlig i Sverige men liknar B+ Ipack-lösning, med en fast bottenplatta, och där lådan skärs till rätt höjd och viks ned utifrån innehållet, förklarar Marcus Ramstrand.

– Vi har skaffat två maskiner för att kunna skicka lådor i två olika storlekar. 

Marcus Ramstrand. Foto Meds

Efter den automatiska kartongresningen lastas kartongerna på manuella plockvagnar. Plockarna scannar ordern och lägger varorna direkt i rätt kartong, som sedan lastas av på transportbandet. Meds har ett egenutvecklat lagerhanteringssystem, WMS, som utvecklats för att hantera den nya lösningen.

– Det blir en process med bara en enda fysisk hantering av produkterna, vilket skiljer sig från hur många andra e-handlare jobbar. Vi har inga packbord, förklarar Marcus Ramstrand.

Det blir en process med bara en enda fysisk hantering av produkterna, vilket skiljer sig från hur många andra e-handlare jobbar

Samtidigt har hela processen digitaliserats.

– Det blir en helt annan utleveransprocess, det går knappt att jämföra mot tidigare, med automatiskt pack, fingerscanners och automatisk paketsortering och olika digitala funktioner där vi får ökad kontroll på alla moment. Det kommer ge ökad leveranskvalitet och fungerar också som ett stöd till kundtjänst när de får in ärenden om fel i leveranser.

Investeringen är ett första steg i bolagets automationsresa:

– Det här är bara början, vi kommer att titta på att öka automationen även i andra delar av lagret. 

Av Hilda Hultén