Mekonomen bygger danskt centrallager

Mekonomen Groups danska affärsområde FTZ kommer uppföra ett nytt högteknologiskt automatiserat centrallager med huvudkontor och utbildningsakademi utanför Odense. Den nya anläggningen ska stå färdig under 2024.

FTZ är en del av Mekonomen Group och levererar reservdelar på den danska fordonseftermarknaden. De planerar att samla centrallager, administration och utbildningsakademi i en ny högteknologisk anläggning i Odense. Den automatiserade anläggningen kommer öka effektiviteten och skapa en bättre tillgänglighet till de över 135 000 artiklar som finns lagerförda.

– Jag är glad över att vi tar detta offensiva steg som stärker oss ytterligare. Vi ser en stor potential i att fortsätta effektivisera våra lager- och distributionsprocesser genom att samla erfarenhet, innovation och kompetens på ett ställe. Detta skapar skalfördelar och gör att vi kan utvinna synergier på ett annat sätt än tidigare, kommenterar Sven Kristensen, vd för FTZ.

Projektet är just nu i en upphandlingsfas så några detaljer om bygget finns ännu inte, men anläggningen ska stå färdig någon gång under 2024. Koncernen tar också med sig erfarenheter från logistikarbetet i Sverige, där de efter fem års arbete lyckats samla och automatisera Mekonomens och Mecas logistik i centrallagret i Strängnäs.

– Genom erfarenheten av vårt framgångsrika centrallagerprojekt i Sverige har vi byggt upp en gedigen kompetens på området som kommer bidra till effektivitet i projektet, kommenterar Pehr Oscarson, vd och koncernchef för Mekonomen Group.