“Mr Vätgas” vinner ingenjörspris

Under Ingenjörsdagen den 27 april utsågs vinnarna av Stora Ingenjörspriset 2021, och i kategorin Innovation tog Hans-Olof Nilsson, hjärnan bakom energilösningsföretaget Nilsson Energys system för vätgaslagring, hem vinsten.

Nilsson Energys grundare Hans-Olof Nilsson vann Stora Ingenjörspriset 2021, i kategorin Innovation för sitt arbete med vätgaslagring.

Hans-Olof Nilsson. Foto Nilsson Energy

– Det är mycket inspirerande att vinna det här priset och jag hoppas att det visar andra att det här nya sättet att hantera förnybar energi är gångbart, säger Hans-Olof Nilsson om vinsten, i ett pressmeddelande från Linti Group, som står bakom priset.

Hans-Olof Nilsson, även kallad “Mr Vätgas”, är pionjären som valde att gå från prat till handling när han våren 2015 slog av strömmen till sitt hus och kopplade bort sig från elnätet. Efter det har han haft tusentals besökare i sitt hem i Agnesberg utanför Göteborg.

Sedan dess har visionen vidgats, 2019 byggdes världens första solcellsdrivna tankstation för vätgas i Mariestad, och i höstas påbörjade Serneke bygget av en utsläppsfri förskola i Mariestad, där Nilsson Energy levererar energilösningen; en solcellsanläggning på taket där överskottselen lagras som vätgas i en intilliggande byggnad, för att användas till uppvärmning och el under vintern. I höstas skrev Dagens Logistik om Nilsson Energy och möjligheterna att bygga system för fossilfri vätgasproduktion och lagring även i logistiktillämpningar.

Juryns motivering:
Vinnaren visar prov på hur en individ kan nyttja hela spektrat av kompetenser inom ingenjörskonsten. Viljan att skapa en utopi bortom det centraliserade energisystemet har fått vinnaren att nyfiket testa nya lösningar för att till slut nå ett slutet energisystem helt ’off the grid’. Han har bevisat ett det, i dagens samhälle, går att vara självförsörjande på förnybar el och delar frikostigt med sig av sina erfarenheter och kunskaper om energi och vätgaslagring för att påverka både privatpersoner och beslutsfattare. Han är en sann källa till inspiration och en sann innovatör!

Prisjury för Stora Ingenjörspriset:
Märtha Rehnberg – Grundare, Dare Disrupt
Sam Berggren – Senior Järnvägsspecialist, Trafikverket
Tim Bräck – Vd, Linti Group
Helena Torhage – Head of Communications, Linti group