Nestlé in i hi tech-lager

Nu har livsmedelsjätten Nestlés flyttat in i sitt nya högautomatiserade och digitaliserade lager hos TPL-aktören XPO i Leicestershire i Storbritannien, efter fyra års planerande och utveckling. Den 60 000 kvm stora anläggningen ligger i fastighetsjätten Segros logistikpark East Midland Gateway, och är automatiserad av Swisslog.

Det var 2018 som Nestlé skrev kontrakt med XPO om sitt hittills största lager globalt flödesmässigt, som ska hantera varor från Nestlés elva tillverkningsanläggningar i Storbritannien från flera andra marknader i världen. I lagret, som precis tagits i drift, används avancerad robotteknik och automatiserade sorteringssystem som levererats av Swisslog och XPOs digitala analyssystem för att snabbt och effektivt distribuera Nestlés produkter, bl a KitKat, Maggi och Nescafé.  Framförallt handlar det om butiks- och återförsäljardistribution av detaljhandelsprodukter som ingår i Nestlés livsmedels-, mjölk-, närings-, dryckes- och godissortiment, men också e-handelsordrar för märket Nespresso, en detaljhandelslösning för Nespresso Boutique-affärer och co-packing för många av Nestlés livsmedelsprodukter.

Anläggningen ligger i Segros logistikpark är East Midland Gateway i Leicestershire, i Englands inland. Det nya distributionscentret ligger i Sergo East Midlands Gateway Logistics Park, med direkt anknytning till motorväg M1 och East Midlands Airport samt med en järnvägterminal som ger en förbindelse till de viktiga brittiska hamnarna i Southampton, Felixstowe och London Gateway samt Engelska Kanalen. Järnvägsanslutningen gör att Nestlé kommer att skicka exportvaror och leveranser till Londonområdet via järnväg. En tankstation för flytande gas byggs också för att Nestlé ska kunna använda energieffektiva gaslastbilar i stället för diesel.

– Vårt digitala distributionslager är ett viktigt steg framåt för vår verksamhet och våra kunder. Detta är verkligen framtidens digitala lager, med avancerad teknik som kommer att ge Nestlé den flexibilitet som krävs för att tillgodose kundernas och konsumenternas krav under många år framöver, kommenterar Andrew Shaw, supply chain-ansvarig på Nestlé i Storbritannien och Irland.

Nesté är en stor kund för XPO i anläggningen, som dock är är konstruerad för flera användare.

– Vi är jätteglada över att kunna starta denna viktiga anläggning officiellt, tillsammans med Nestlé och Swisslog tänjer vi gränserna för vad som är möjligt inom försörjningskedjor och ändrar spelreglerna för branschen i positiv mening, kommenterar XPOs Europa-vd Malcolm Wilson.